Українське Розточчя - один з найцікавіших фізико-географічних районів Західної України. Він характеризується унікальними природними умовами: різноманітністю та мальовничістю ландшафтів, багатством лісового фонду, флори та фауни. Необхідність охорони цієї перлини української природи назріла вже давно. Ще в 1984 році тут було створено природний заповідник “Розточчя”. А 4 липня 1998 року Указом Президента України в Розточчі організовано ще один заповідний об’єкт - перший на Львівщині Національний природний парк “Яворівський”. Ідея його створення виникла у зв’язку з потребою розширити заповідний фонд регіону. За унікальністю природних екосистем та соціальним значенням територія парку відповідає всім критеріям, які ставляться до національних парків Міжнародним союзом охорони природи.
Національний природний парк “Яворівський” створений на базі Старичівського та Магерівського військових лісгоспів. Його площа становить 7078,6 га, з яких 2885,5 га надані парку в постійне користування, а 4193,1 га включені до його складу без вилучення у землекористувачів. Парк створено на основі Яворівського природного ландшафтного парку, який був офіційно затверджений Львівською обласною Радою в 1996 році на території 4190 га.
Розміщений парк “Яворівський” у межах Яворівського та Жовківського адміністративних районів Львівської області. За фізи- ко-географічним районуванням це Розтоцький район Розтоцько-Опільської області Західно-Української лісостепової провінції. У південно-східній частині його проходить головний європейський вододіл, на схилах якого беруть початок річки, що належать до басейнів двох морів - Чорного і Балтійського. На південному сході він межує з природним заповідником “Розточчя”. На його території немає населених пунктів, завдяки чому антропогенний вплив на природні екосистеми незначний.
Клімат цієї території характерний для Розточчя, що розміщене в по- граничній зоні впливу атлантичних повітряних течій із заходу та континентальних - зі сходу. Загалом клімат помірно вологий. Середньорічна кількість опадів 700 мм, а середньорічна температура + 7,5 °С. Найбільше опадів випадає в червні-липні, а найменше - в січні-лютому. Найтепліший місяць року - лииень (+ 17,7 °С), а найхолодніший - січень (- 4,2 °С). Річні коливання температур сягають 21,9 °С.
Більшість території національного парку вкрита лісом. Найпоширеніші грабово-дубові, сосново-дубові, соснові ліси, а в пониженнях - вільхові. Букові ліси ростуть поблизу східноєвропейської межі ареалу, тому мають обмежене поширення і приурочені до горбистих ландшафтів. Цікавими є острівні реліктові осередки смереки, ялиці та явора, які збереглися на північно-східній межі ареалу. В травостої грабово-дубових та букових лісів поширені підмаренник запашний, осока волосиста, яглиця, медунка темна; у вільхових - гадючник оголений, безщитник жіночий, щитник гребенястий, осоки; у сосново-дубових - квасениця звичайна, орляк звичайний, папороть чоловіча; в соснових - орляк звичайний, зелені мохи. З чагарничків поширена чорниця, за винятком вільхових та дубово-грабових лісів.
Флора парку налічує близько 700 видів рослин, з яких біля 40 занесено до Червоної книги України. Це лілія лісова, підсніжник звичайний, білоцвіт весняний, латаття біле та інші. Тут росте понад 200 видів лікарських рослин.
Оскільки в національному парку переважають ліси, тут досить багато представлена лісова фауна. З мисливських звірів трапляються заєць-русак, білка, куниця, кабан дикий, козуля, єнотовидний собака, лисиця, а із занесених до Червоної книги України - видра, горностай, 2]7 борсук. Іноді сюди заходить лось. Список птахів налічує понад 150 видів. У лісових масивах Старицького та Магерівського лісництв можливе гніздування лелеки чорного та підорлика малого, які занесені до Червоної книги України. З інших цікавих видів трапляються тетерев, осоїд, шуліка чорний тощо. Іноді з території заповідника “Розточчя” залітає орлан-білохвіст.
Прилеглі водойми мають важливе значення для гніздування та міграції водоплавних і навколоводних птахів - різних видів качок, чапель, мартинів.
Наукові дослідження на території парку лише розпочинаються. їх подальше проведення сприятиме детальній інвентаризації флори і фауни та виявленню нових рідкісних і зникаючих видів.
Загалом новостворений парк має вагоме значення для збереження типових для Розточчя ландшафтів. Наявні на його території природні лісові екосистеми слугують екологічними моделями для лісового господарства регіону. Завдяки сприятливим природним умовам національний парк має також значний рекреаційний потенціал і є цікавим об’єктом екотуризму. Тут є легкодоступні мальовничі горбисті ландшафти та водойми. На значній площі збереглися ліси, які мають оздоровче та естетичне значення. У прилеглих до парку населених пунктах збереглися історичні об’єкти, пам’ятки дерев’яної архітектури, церкви та монастир. Окремі урочища пов’язані з подіями першої та другої світових воєн. Відтак створення національного парку “Яворівський” має не лише природоохоронне, а й історико-культурне значення.


    фейсбук