Україна пишається своїм цінним скарбом – музеєм мініатюрної книги, створеного на базі власної колекції Веніаміна Олександровича Разумова – відомого колекціонера, бібліофіла, автора біля 500 наукових статей та досліджень, 42-х мініатюрних книг для дітей та дорослих, директора суспільного, а пізніше й міського музею мініатюрної книги.

Музей мініатюрної книги імені В.О. Разумова – єдиний державний музей в Україні, в ньому налічується більше 9 200 мініатюрних та мікрокниг з 57 країн 103 мовами світу.

Колекція містить старовинні книги (XV – XIX  ст.), рукописні, сучасні, рідкісні, унікальні книги, видані у друкарський спосіб та виготовлені власноруч. Гідне особливої уваги й оформлення книг, поліграфічна майстерність: тканина, шкіра, метал, деревина, перламутр, пластик, поролон; обрізи деяких книг позолочені.

Також в музеї представлені експозиції мікромініатюр народних умільців: М.В. Савідова (прислів’я на людському та кінському волоссі, шедеври на маковій зернині тощо.), М.Г. Маслюка (книга-пилинка, яка у 60 разів менша за макове зернятко), О.В. Попова – Горлівського «Лівши» (мікромініатюра на металевій пластині).

В нашому музеї – біля 200 старовинних книг, яким від 100 до 500 років. Це: підручники для дітей, класика, юридична, художня, релігійна та дитяча література.

Музей приймає відвідувачів не тільки з України, але й зі США, Англії, Німеччини, Ізраїлю, рбайджану, Росії,ранції, Греції, Молдови, Швеції, Норвегії, Японії, Нідерландів.

У своїй роботі музей впроваджує нетрадиційні форми роботи: книжкові акції, науково – практичні конференції, Разумовські читання та уроки майстер – класу, випускає web – версії електронного інформаційного бюлетеня; приймає участь у міні проектах та грантах.

 

Адреса: 84626, Україна, Донецька область, м.Горлівка, пр. Перемоги, 57. Проїзд автобусом №1, 2, 3, 17, 24 до зупинки "Укрсоцбанк"

Час роботи: З 8.00 до 16.30. Прийом відвідувачів: з 9.00 до 15.00. Середа  - вихідний день.

Тел. (0624) 55-27-75,  (0624) 55-27-57

Сайт - mmk.ucoz.org

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.ru

 

    фейсбук