Назва Здолбунова має декілька версій свого походження.

По-перше, виходячи з первісної назви – Долбунів, дослідники топоніміки Ярослав Пура і Юрій Кругляк пояснюють її наявністю на околицях міста крейдяних кар’єрів, в яких жителі міста “довбали” крейду.

По-друге, за народними переказами, в околицях міста проживали якісь нехристи долбани. Ця версія суто гіпотетична, тому що відразу виникає запитання – чому це місто назвали ім’ям якихось людей, які, судячи з усього, не були християнами, тобто, говорячи по-сучасному, перебували в опозиції до місцевих жителів і, крім цього, проживали не в самому місті, а на його околицях, а отже, не становили більшості серед населення.

По-третє, можливо, що назва пов’язана зі старослов’янським племе-нем дулібів (долобів). Ця гіпотеза більш конкретна, оскільки дуліби були основним населенням наших земель у VІ–Х ст. З X ст. вони стають більш відомі під назвою волинян (деякі історики вважають дулібів і волинян різними племенами, які просто проживали поруч). Виходячи з цього, можна припустити, що Здолбунів (Долбунів) несе в своїй назві пам’ять про дулібів. Тим більше, що в нашій області є ще один населений пункт, назва якого пов’язана з цим племенем, – село Дуліби в Гощанському районі.

По-четверте, засновником міста, можливо, була людина на прізвисько Здолбун. Що ж до аналогів, то мешканці Здолбунова мають всі підстави гордитися – населених пунктів з такою назвою в Україні більше немає.

Олександр Панасенко


    фейсбук