З Млиновом проблем великих не виникає – і так зрозуміло, від чого назва походить. Стоїть цей райцентр на річці Ікві, й, судячи з усього, саме в такому місці, яке було зручним для будівництва водяних млинів. А вже поблизу цих первістків сучасної харчової промисловості почали оселятися селяни, котрим ліньки було возити зерно для помелу здалеку і вони надавали перевагу наявності млина під боком. До речі, незважаючи на досить просту, на перший погляд, назву, Млинів на всю Україну лише один.

Походження назви і цього міста також не має єдиної версії. Точно доведено лише одне – саме слово “острог” складається теж з двох частин і означає “острый рог”. Питання лише в тому, чому дане місто саме так назвали. За однією з версій, на початку свого існування воно було огороджене частоколом з колод, загострених доверху. Така огорожа і називалася острогом. За іншим припущенням, Острог виник на високому березі або земляному насипі (розі), оточеному з усіх боків водами річки Вілія та болотами.

Острогів більше в Україні немає, зате існують населені пункти з похідними назвами: Острожани (Черкаська область), Острожець (Львівська та Рівненська області), Острожок (Житомирська область).

Олександр Панасенко


    фейсбук