Київський дослідник топоніміки Юрій Кругляк у своїй книзі “Ім’я вашого міста” наводить аж три версії походження назви Ко- стополя. Отже:

а) син Данила Галицького Костянтин у цьому місці збудував замок і назвав його Костєве поле або Костопіль;

б) на полях біля міста траплявся і досі трапляється часто кремінь, який нагадує кістки;

в) назва пов’язана з кістками, які лежали навколо міста. Тут нібито відбулася страшна січа захисників краю з татарами.

Одразу ж потрібно зазначити, що Костопіль засновано згідно з привілеєм польського короля Станіслава-Августа Понятовського від 14 листопада 1783 року, а перший і третій варіанти походження назви пов’язані з більш ранніми періодами. Та це нічого не означає. На місці Костополя могло існувати поселення з такою ж назвою і до 1783 року, або так могли називати в цілому всю місцевість, де потім виникло місто.

Тепер стосовно самої назви. Вона складається з двох частин. Перша її частина, без всякого сумніву, пов’язана з кістками. Версію з сином Данила Галицького можна відкинути одразу ж, хоча б з тієї простої причини, що сина на ім’я Костянтин у цього князя не було. Друга частина “-піль” може означати як поле, так і грецьке слово “поліс”, що перекладається як “місто”.

Звівши все це докупи, отримаємо: Костопіль – місто, збудоване на кістках, або ж місто, збудоване'на полі, усіяному кістками, тобто на полі, де відбулася колись велика битва і де залишилось багато загиблих.

Оригінальність імені Костополя підтверджується і тим, що подібна назва в Україні більше не зустрічається.

Олександр Панасенко


    фейсбук