Місто (32.4 тис. жителів) обласного значення і центр району, розташоване на крутому лівому березі р. Дністер.

Місто заснував в 1595 р. брацдавський воєвода С. Потоцький, який одержав ці місця як посаг при одруженні з дочкою молдавського землевласника Я. Могигилів (в XVII–XIX ст. його, щоб уникнути плутанини з нинішнім білоруським Могильовом, також називали Могилів-на-Дністрі і Могилів-Дністровський). С. Потоцький збудував замок, інші оборонні споруди і місто, що постало біля головної переправи через Дністер на перехресті торговельних шляхів із Речі Посполитої у Молдавію і до Чорного моря, не могло не зацікавити купців.

Упродовж двох десятків років Мотилів стає найбільшим за кількістю мешканців містом Поділля, що, окрім українців, складається також із окремих етнічних колоній найбільш заповзятливих у комерції вірменів, євреїв і греків. Прикордонне положення міста всю наступну історію визначало спосіб життя і ментальність його жителів. Руйнування і грабежі під час численних воєн, прикордонних конфліктів і народних бунтів змінювалися спокійним мирним часом, і Могилів незмінно відроджувався, розквітав і багатів. Круті мальовничі епідемії чуми (1770, 1784 pp.), катастрофічні розливи Дністра (1780, 1784 pp.) і грандіозну пожежу 1808 р. Про це пам’ятають і дві вцілілі культові споруди Могилева — Миколаївська церква (1754 р.), що символічно служила в роки радянської влади приміщенням для історико-краєзнавчого музею, і дерев’яна церква Святої Параскеви (1775 p.). У 1795 р. Могилів увійшов до складу Російської імперії, через рік став повітовим містом, а в 1806 р. російський уряд викупив його у В. Потоцького. XIX ст. у нинішнім обличчі міста представляють Георгіївська церква із дзвіницею (1809–1819 pp.) та найстаріший могилівський пам’ятник М. Гоголю (1898 р.).

На початку XX ст. Могилів (з 1923 р. — Могилів-Подільський) був типовим подільським містом, більше половини мешканців якого становили євреї. Під час Великої Вітчизняної війни фашисти розстріляли близько 5 тис. євреїв, а на території  міста влаштували пересильне гетто, про що нагадує пам’ятник жертвам фашистських концтаборів і гетто, встановлений у Могилеві-Подільському в роки незалежності України.


    фейсбук