ВОЗНЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА в селі Березна Менського району. Зведена 1761 ніжинським майстром П. Шолудьком, про що свідчив напис, вирізьблений на одвірку південних дверей. У 1875 Г. Симоненко розмалював церкву всередині арабесками. Згодом багаторазово фарбувалася зовні і всередині. Зокрема, в 1893 в інтер’єрі орнаментовано куполи і позолочено карнизи. Дерев’яна, п’ятиверха, хрещата у плані, складалася з трьох шестигранних і одного квадратного (бабинець) рукавів. Кути західноїстіни завершала пара веж. В інтер’єрі було майстерно розв’язано проблему поєднання за допомогою фігурних арок-вирізів п’яти компартиментів у єдиний простір. Визначним мистецьким твором 2-ї половини 18 ст. був багатоярусний різьблений іконостас. Церкване збереглася.

ВОЗНЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА в смт Козельці. Побудована 1866–1874. Мурована, п’ятибанна, хрещата у плані, має дві апсиди – з Сходу і Заходу. В 1975 проведено реставраційні роботи. Церква – унікальний зразок традиційного для Лівобережної України 17–18 ст. хрестового п’ятигранного храму в період історизму.

ВОЗНЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА в смт Коропі. Збудована 1764 на кошти атамана «Генеральної армати» П. Юркевича. Мурована, баштоподібна, монументальна споруда тетраконхового типу. Всередині збереглися фрагменти олійного живопису кінця 18 ст.

ВОЗНЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА в селі Радьківці Прилуцького району. Споруджена 1797–1805 в стилі класицизму на кошти Ф. Раковича. Мурована, на підвалі, зального типу. Західні і східні рамена просторового хреста –півциркульної форми, південні і північні– прямокутної. Між ними – маленькі прямокутні приміщення. Центр, четверик вінчає великий купол з глухим ліхтариком. Зберігся декор інтер’єру. З Півночі сполучається з теплою церквою Олександра Іжевського. Збудована 1849 на кошти сина фундатора О. Раковича. Мурована, прямокутна в плані, двома рядами колон поділяється на 3 нефи. Вкрита двосхилим дахом, східний фасад завершено трикутним фронтоном, з Заходу – двох’ярусна дзвіниця. Стриманий зовнішній декор підкреслює урочисті, щиро оздоблені форми головного храму.

ВОЗНЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА в смт Сосниці, побудована 1657–1659. Дерев’яна, тридільна у плані, з гранчастим вівтарем, бабинцем та восьмигранним середнім зрубом. Багаторазово перебудовувалася, внаслідок чого від верхів бокових зрубів залишилися лише перші заломи і зовні церква набула вигляду одноверхої. Не збереглася.

ВОЗНЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА в селі Улянівці Чернігівського району. Збудована 1921–1923. Дерев’яна, хрещата з прямокутними раменами. Південна і північна дільниці мають окремі входи, орієнтовані, як і центральний, на Заході. Обабіч апсиди – приміщення ризниці та паламарні. Четверик середохрестя вкрито наметом на восьмерику з глухим ліхтариком. З Заходу сполучається з триярусною наметовою дзвіницею. Головний вхід оздоблено чотириколонним портиком з трикутним фронтоном і ліхтариком. В інтер’єрі збереглися олійні розписи, виконані 1943 Г. Коваленком. Церква – одна з найпіз ніших на Чернігівщині пам’яток дерев’яної монументальної архітектури. Поруч – тепла Казанська церква.

 


    фейсбук