КАЗАНСЬКА ЦЕРКВА в місті Семенівці. Збудована 1875 на кошти поміщика П. Ф. Чваня й парафіян. Зразок культової архітектури русько-візантійського стилю. Мурована, чотиристовпна, тринефна, п’ятибанна, з Заходу поєднується з п’ятиярусною, вкритою наметом дзвіницею. Первісно була обведена муром.

КАЗАНСЬКА ЦЕРКВА в Чернігові. Споруджена 1820–1827 на честь перемоги у Вітчизній війні 1812. Перебудовувалася на початку і в середині 20 ст. Після 1943 використовувалась як кінотеатр, а пізніше як ремонтно-монтажний комбінат. До центрального кубічного об’єму з чотирьох боків примикають невеликі приміщення, з Заходу – Дзвіниця квадратного плану.

КАЗАНСЬКА ЦЕРКВА в селі Улянівці Чернігівського району. За переказами, перевезена 1919 із села Старий Білоус. Дерев’яна тридільна. Складається з квадратної Центральної дільниці, гранчастого вівтаря і бабинця (первісний не зберігся, сучасний добудовано 1984). Вінчана чотирисхилим дахом з наметом на кубічному барабані.

Використовується як тепла церква Вознесенської церкви, яка розміщена поручцеркви – маловідома пам’ятка дерев’якої монументальної архітектури 18 ст.

 


    фейсбук