Печера Гострі Говди  –  карстова печера. Вона розташована між смт. Кострижівка та Звинячином (Заставницький район, Чернівецька область).

Печери закладена у правобережній стінці Дністровського каньйону на висоті 90 метрів над рівнем річки.

Місцевість, де розташований вхід до печери, місцеве населення називає Гострі Говди („Говди” – означає „горби”, „скелі”).

Загальна довжина ходів печери становить 2000 метрів, площа порожнин – 1970 м кв, об’єм – 3255 м куб.

Печера Гострі Говди має досить широкі лабіринти та зали (до 3-х метрів), щілиноподібні ходи, шириною до 1 метра і висотою 3-5 метрів, але більшість ходів занесена суглинками майже до самого верху, що робить печеру важкодоступною.

Більшу частину лабіринту печери вкрито чорними гіпсовими кристалами, місцями стіни і стеля ходів від кристалів повністю чорні. Стіни Кришталевого залу до самого верху (а висота його доходить до 6 метрів) вкриті крупними кристалами. Розміри, різноколірність і кількість кристалів вражають своєю красою. Прозорі і біло-жовті, подекуди червоні кристали звисають всюди.

У печері знайдено невеликі сталактити і геліктити. На дні, куди капала вода, утворилися лунки з кальциту. Подекуди глиняне дно вкрите білими кристалами, але в основному вони вкриті шаром глини.

Печера знаходиться у 18-ти метровому прошарку гіпсу, який тягнеться вздовж Дністра на захід на кілька кілометрів.

Спелеологи очікують на значне збільшення протяжності нововідкритих лабіринтів порожнини.

Печера Гострі Говди закрита для екскурсійного відвідування (вхід закритий).

Печера  відкрита у 1970-х роках у стінці закинутого гіпсового кар’єра.


    фейсбук