Печера Трипільська — печера природного карстового походження.

Печера знаходиться в правому борту безіменного притока річки Мокра Плотва біля села Трипілля (Артемівський район, Донецька область).

Загальна довжина печери складає 210 метрів; площа — 5 га; середня висота - 1,6 метра. Середня ширина - 2,2 метра.

Порожнина утворена в гіпсах, внаслідок вилуговування атмосферних опадів і підземних вод. Печера закладена по тектонічних тріщинах і тріщинах нашарування в білому дрібнокристалічному гіпсі.

Вхід до печери - вузька коса щілина. Відразу за входом знаходиться Озерний зал. Дно озерного залу вкрите товстим шаром буро-палієвих суглинків. В середині залу є підземне озеро глибиною здебільшого 0,6 метра (найбільша глибина озера — 1,8 метра, площа при мінімальному рівні - 120 м ?).

Суглинки, що покривають підлогу печери і дно озера, потрапляють до печери разом з паводковими водами.

У Озерному залі є велика кількість бічних відгалужень. Більша частина з них закінчуються тупиками. У південно-західній частині Озерного залу є закритий сифон. Через сифон можна потрапити інший зал. Бічні відгалуження в цьому залі приводять в тупики.

З Озерного залу можна потрапити в Далекий зал. До нього веде хід у північно-західному напрямку. Потрібно пройти вузький шкуродерний хід, полусифон та галерею.

Далекий зал має кілька бічних відгалужень. Всі бічні відгалуження приводять в тупики і завали. На підлозі залу товстий шар буро-палієвих суглинків. Далекий зал має різні рівні обводнення за роками.

Полусифон в ході від Озерного до Далекого залу має різні рівні обводнення за роками. Іноді полусифон повністю закривається

Печера «Трипільська» була відкрита в листопаді 1971 року спелеорозвідкою Київської лабораторії спелеологічний досліджень. Печера була обстежена Донецької обласної спелеокомісією в 1978 році[2]. До дослідження довелося залучати аквалангістів з СТК «Корифей». 46-метровий сифон був пройдений, але не змогли провести топографічну зйомку через сильне замутніння сифона. Повна топографічна зйомка печери без сифону була виконана в 1985 році і повторно в 1986 році.

Печера трипільська - геологічна пам'ятка природи місцевого значення з 1995 року.


    фейсбук