День міста в Переяславі-Хмельницькому відзначають в третю неділю вересня!

Переяслав-Хмельницький — місто обласного значення на сході Київської області.

Ця земля була заселена з древніх часів, про це свідчать знайдені сучасними археологами залишки людського житла пори пізнього палеоліту.

Кожен з етапів розвитку цивілізації залишав на цих землях свій слід. Предмети бронзової доби й часів трипільської й черняхівської культури, скіфської пори й часів виникнення етносу ранніх слов'ян, періоду розквіту Київської Русі й козацької держави. Вперше Переяслав згадується 907 року в договорі князя Олега з Візантією.

Тут заклав фортецю для захисту південних меж Русі від кочовиків Володимир Великий.

Пізніше, після розподілу київським князем Ярославом Мудрим спадщини між синами Переяславський престол дістався Всеволоду. Так було засновано Переяславське князівство. А з 1239 - Переяслав зайнятий монголами.

В 1585 році Переяслав стає власністю князя Василя Костянтина Острозького, який, з огляду на значення міста як центру видобутку поташу та виробництва селітри реконструює Переяславську фортецю.

У XVI столітті місто отримало Магдебурзьке право.

Влітку 1648 року, після створення Богданом Хмельницьким у повсталій проти поляків Україні полкового устрою, Переяслав став центром округи однойменного полку.

Після того, як помер Богдан Хмельницький між представниками старшини почались чвари та боротьба за владу. Значну територію України охопили народні повстання. У липні 1666 року повстання спалахнуло в Переяславському полку.

Після ліквідації на Лівобережній Україні полкового устрою 1782 року Переяслав став повітовим містом Київського намісництва, а з початку 19 ст. - Полтавської губернії.


    фейсбук