Харків — відносно молоде українське місто, яке святкуватиме в 2013 році своє 360-річчя. Заснований у 1653 році. Це - великий науковий, індустріальний, транспортний і студентський центр України. Другий, після Києва, культурний центр України.

Сьогодні Харків займає одне з перших місць в Україні за кількістю пам'яток, перебуваючи в складі Ліги історичних міст, а також по числу ймовірних версій назви міста — їх більше 20! Близько половини з них стосуються теорії, що місто назване по імені річки Харків. На місці Харкова знаходилося стародавнє місто Донець, ще за часів Київської Русі. Засновником міста вважається міфічний козак XVI - початку XVII століть чи навіть XVIII століття - Харько.

За козацьких часів Харків став центром Харківського слобідського козацького полку. Місто мало фортецю із вежами та підземними ходами. Харківськими полковниками були Донці.

День народження міста прийнято відзначати 23 серпня — в день його звільнення від фашистських окупантів в 43 році минулого століття, проте офіційно дата затверджена лише в 1980.

Якщо ви опинилися в Харкові на День міста, неодмінно сходіть на площу Свободи. Це не тільки місце, де проводиться багато заходів, пов'язаних з пам'ятною датою, але й головна пам'ятка обласного центру.

Крім того, відвідайте парки Горького та Артема, в яких проводяться святкові концерти. Варто також відзначити, що Харків був одним з перших українських міст, які почали влаштовувати лазерні шоу на стінах будинків.


    фейсбук