АЙСТРА АЛЬПІЙСЬКА

Aster alpinus — багаторічна трав'яниста рослина родини айстрових (складноцвітих). Стебло коротковолосисте, 5—20 см заввишки. Листки цілісні, чергові: прикореневі при основі — звужені в черешок; стеблові — зменшені, сидячі. Кошик один, дуже рідко їх буває два, 3,5—5 см в діаметрі. Крайові квітки язичкові, фіолетові, серединні— трубчасті, жовті. Плід— сім'янка з чубком із волосків. Цвіте у липні — серпні.

Поширення

Рідкісна рослина з розірваним ареалом (занесена до Червоної книги Української РСР). Трапляється тільки у високогір'ї Карпат у кількох пунктах на сухих вапнякових скелях.

Сировина

Використовують суцвіття і траву. Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад

Усі частини рослини містять сапоніни. Крім цього, в кореневищах знайдено кумарини, а в траві — флавоноїди.

Використання

В тібетській медицині відвар трави рекомендується при золотусі, екземі, туберкульозних лімфаденітах, кашлі й ломоті в кістках, а відвар суцвіть використовують як відхаркувальний засіб, а також при шлунково-кишкових захворюваннях і деяких хворобах шкіри.


    фейсбук