Знахідка може увійти до цікавого туристичного маршруту.

підземелля знайшли на Вінниччині. Тунелі протяжністю понад півсотні  метрів, склепіння із каменю, викладене за старовинною технологією, без використання цементу. Ці катакомби збереглися з 17-го століття, вважають місцеві історики, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

У Городківці на глибині коридори протяжністю до сотні метрів. Стіни викладені із каменю за старовинною технологією без використання цементу.

"Будувати щось із цементу було нереально, використовувались склепіння, це ознака старої будівлі, це технологія яка використовувалась із незапам’ятних часів", - каже настоятель гордківського костелу Богдан Мураховський.

Підземелля можуть датуватись 17 століттям, вважають місцеві краєзнавці. Їх, ймовірно, побудували ченці.

"Це могли бути келії монахів, можливо, які мали відношення до місцевої церкви. 1648 року, Городківка тоді називалась Камяноброд", - припускає місцевий житель.

Ще за однією версією  катакомби могли бути частиною оборонної фортеці ще 13 століття. Вони з’єднували костел, церкву, базар, а ще  виходили до єврейського кладовища.

"За давніми переказами тут було місто Шумилів. Воно завжди було на перехресті воїн, військових шляхів, і завжди слугувало прикордонним форпостом, при радянській владі ці матеріали були засекречені", - ділиться краєзнавчиня Валентина Гижко.

Підземелля - це недосліджена частина комплексу під назвою "ряди торговельні". В давнину на цьому ринку купці продавали різний крам. Частина будівлі береглась, сюди досі в неділю селяни приходять базарувати.

Мешканці Городківки хочуть зберегти  пам’ятку і відкрити  тут музей. Активісти звернулись до чиновників. Ті відповіли – реставрувати катакомби має сільрада. Сільська рада готова підтримати  мешканців, але грошей на археологію у бюджеті немає, тому сподіваються на меценатів.

Окрім катакомб та базару  селяни хочуть реставрувати і будівлю так званого "заїзного двору". Він був тогочасною  адміністративною спорудою. Усе це вважають, може бути привабливим туристичним маршрутом. Та поки що  пам’ятка перетворюється на руїну  та обростає бур’янами.


    фейсбук