Коронакриза вдарила по багатьом видам бізнесу, зокрема і по аграрному виробництву. У 2020 році через карантин і несприятливі погодні фактори помітно постраждали виробники овочів.

Проте, закриття ринків не вдарило по ягідній галузі. Таку думку висловив Олександр Хорєв, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», під час ягідної конференції FTrade Club Berries. яка пройшла в Києві за підтримки ФАО і ЄБРР. Організатором події виступає проект «АПК-Інформ: овочі і фрукти». Міжнародна плодоовочева аналітична платформа EastFruit, АГРОМЕДІА-агентство Sapienza є інформаційними партнерами заходу.

Експерт також розповів про те, чого варто очікувати виробникам ягід в цьому році.

«Травневі заморозки в 2020 році практично повністю знищили врожай черешні. Не було також ягоди ранніх сортів суниці садової. Сезон починався з яблука торішнього врожаю. Лохина високоросла на сьогодні залишається найдорожчою ягодою. Її виробництво стрімко зростає не тільки в Україні», - зазначає Олександр Хорєв.

Що стосується малини, то Олександр Хорєв виділяє таке: «У минулому році експорт замороженої малини перевищив показники попереднього сезону. При високих цінах на ягоди це було дуже несподівано. Завдяки тому, що фермери переходять на сорти, які не страждають від заморозків, вдалося збільшити експорт. Причому зросли показники експорту тільки замороженої малини. Експорт свіжої ягоди зменшився».

 

Чого очікувати в поточному році?

«Інтерес до суниці садової йде хвилею. Показники вирощування лохини та малини не настільки динамічні. Тому не можна точно сказати, чи буде в цьому році приріст площ суниці садової, або він знизиться. За нашими оцінками, площі збільшиться незначно, але через відсутність заморозків в травні урожай суттєво зросте. Можливо, це буде найбільший обсяг за останні кілька років. До того ж ягода буде якісною. Підйому цін в цьому сезоні не буде, жодної підстави для зміни тенденції ми поки не бачимо», - говорить Олександр Хорєв.

За словами керівника проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», в країні зростає виробництво ремонтантної малини. Високі показники експорту замороженої малини, які спостерігалися в минулому році, збережуться і в цьому сезоні. Ягода затребувана в світі.


    фейсбук