Враховуючи втому українців від карантинів, чималу кількість вихідних на новорічно-різдвяні свята та невизначеність із закордонними подорожами, популярні в Україні туристичні напрямки очікують на підвищений попит. Тож хоча до Нового року ще є трохи часу, зайнятися пошуком місця його зустрічі варто заздалегідь, поки ще є доступні пропозиції на різний смак та гаманець. УНІАН з'ясовував, скільки коштуватиме відпочинок та що цікавого планується на новорічні свята у Львові, Одесі та Закарпатті.

У львівських готелях місця закінчуються

Всі знають, що на Новий рік та Різдво у Львові – особлива атмосфера. Потрапити сюди на свята намагаються не лише туристи з України, а й з-за кордону. І не дарма, бо святкувати львів’яни вміють і люблять. Тут навіть жартують про "український Рамадан" – від Романа до Йордана. Тобто, зимовий цикл свят розпочинається з 1 грудня – дня святого Романа – і закінчується на свято Водохреща – 19 січня. Тож Львів щороку активно готується до свят, аби здивувати усіх і кожного.

Останні два роки свої корективи у святкування дещо внесла пандемія коронавірусу. Цьогоріч з 18 жовтня до 7 грудня регіон перебував у "червоній" карантинній зоні, тож масові гуляння на свята були під питанням.
Однак наразі вже відомо, що 17 грудня у Львові розпочне роботу традиційний Різдвяний ярмарок. Цього року працюватиме він на двох локаціях – проспекті Свободи, перед оперним театром, та площі Ринок. Загалом планують встановити 140 дерев’яних будиночків, у яких своїм крамом торгуватимуть місцеві, й не тільки, виробники. Медовуха, глінтвейн, смажені ковбаски, кава та гарячий шоколад – усіма цими смаколиками пригощатимуть гостей Львова до 20 січня. А ще тут можна буде придбати різноманітні сувеніри на згадку.

Крім того, 17 грудня, напередодні Дня святого Миколая, у центрі Львова урочисто відкриють і головну новорічну ялинку. Звідки буде дерево і які його параметри, поки невідомо. Втім, вже відомо, що під час урочистості співатиме хорова капела "Дударик". А ось у ніч з 31 грудня на 1 січня жодних заходів біля головної ялинки міста не проводитимуть, аби не було скупчення людей.

Тим не менше, туристи до Львова поспішають – у місцевих готелях вже заброньовано понад 50% місць, закінчується бронь і в хостелах, а орендарі квартир подобово підняли ціни в рази.

Так, орендувати квартиру на Новий рік у Львові можна за 2-5 тисяч на добу (залежно від розташування), причому мінімальний термін – три доби. Тобто компанії з 4-5 осіб доведеться викласти за оренду до 15 тисяч гривень.

У хостелах ціни дещо нижчі – від 500 до тисячі гривень з людини на добу. Щоправда, тут можна орендувати нічліг на дві доби, не менше.
А от у готелях ціни "зашкалюють" – 7-10 тисяч за добу проживання у двомісному номері. Є апартаменти і за 35-42 тисячі гривень, причому більшість із них вже теж заброньовані.

"Якщо ви хочете забронювати кімнату на Новий рік, то варто поспішати, – каже менеджер одного з хостелів у центрі Львова. – У нас практично вже все зайнято. Залишилося ще кілька вільних місць, але в хостелах, що далі від центру. Та й ціни ростуть з кожним днем".

Одеса готується дивувати святковою ілюмінацією

Ще один популярній "міський" туристичний напрямок на новорічно-різдвяні свята в Україні – Одеса. Тож не дивно, що до новорічних свят Південна Пальміра вже готується на повну. Так, кілька днів тому в історичному центрі міста, на Приморському бульварі, почали встановлювати новорічну ілюмінацію. Також у різнокольорові вогні "одягнуть" вулиці Дерибасівську, Пушкінську, Міський сад, Думську площу та інші локації, де полюбляють гуляти як місцеві жителі, так і гості.

Завершити прикрашати Одесу до свят планують до 19 грудня – Дня Святого Миколая. Тим не менш, про офіційну програму новорічних заходів чиновники вважають за краще поки не говорити: мовляв, програму ще коригують, зважаючи на епідемічну ситуацію, тож не хочуть вводити в оману одеситів та гостей міста.
Втім, виходячи з досвіду попередніх років, зазвичай у новорічну ніч біля мерії на Думській площі проходить святковий концерт, різноманітні конкурси та феєрверк. Десятки тисяч людей приходять сюди, щоб просто неба в компанії знайомих (і не дуже) людей зустріти Новий рік. Багатьом варіант такого торжества імпонує, у тому числі, безкоштовною розважальною програмою та великою кількістю "точок" громадського харчування.
Очікується, що цього року на Думській площі буде особливий новорічний антураж на морську тематику, на облаштування якого місто витратить понад 2,5 мільйони гривень. Зокрема, біля мерії встановлять гігантські світлові конструкції – об’ємного восьминога висотою не менше 3 метрів, який сяятиме сріблястим, золотистим та синім кольорами, та лабіринт-океанаріум, прикрашений фігурами риб та медуз. Поруч поставлять величезну ялинку, а паркан навколо неї оздоблять у вигляді водоростей. Верхівку новорічного дерева прикрасить 12-кінцевий кристал діаметром близько 1,5 метра.

Ще півтора мільйона гривень та більше двох кілометрів гірлянд піде на прикрашання Потьомкінських сходів. Увінчає їх п’ятиметровий корабель, а поруч встановлять інсталяцію водоспаду та ще кілька корабликів заввишки до двох метрів. Біля пам'ятника Дюку де Рішельє облаштують світлову фотозону з дельфінами.

Тим часом, на популярній серед туристів вулиці Дерибасівській теж встановлять ялинку, облаштують фотозони та ярмарок, де можна буде зігрітися глінтвейном та з'їсти щось смачненьке.
Дітей в Одесі радуватиме "Резиденція Санта Клауса" – будиночок з миготливими вогниками, у якому білобородий чарівник виконуватиме бажання маленьких гостей і роздаватиме льодяники. Втім, де саме встановлять цю конструкцію, поки що невідомо.

Готуються до зустрічі Нового року і місцеві ресторатори, кожен з яких намагається "переплюнути" конкурентів. Розмах та уява деяких вражає. Так, один із популярних закладів на пляжі Ланжерон обіцяє відвідувачам "дещо неймовірне у фантастичному стилі буквально за кілька метрів від узбережжя". Втім, чим саме заклади планують дивувати клієнтів у новорічну ніч, радимо уточнювати під час бронювання. І, звісно, зробити це потрібно заздалегідь, враховуючи ажіотаж.

Водночас слід враховувати, що новорічний стіл в ресторанах та готелях Одеси – задоволення не з дешевих. Так, в закладах скромніше меню складається з розрахунку від 700 до 1 тисячі гривень з людини, а в елітних закладах – в кілька разів дорожче.

У люкс-готелях Одеси та інших закладах розміщення цієї категорії забронювати номери на Новий рік ще цілком реально, в середньому вартість номера складає від 1,6 до 6 тисяч гривень за ніч. Набагато складніше знайти номер в готелі класом-двома нижче або перевірений будинок чи апартаменти. Відносно бюджетні варіанти з вдалим розташуванням розбирають досить швидко. І це при тому, що ціни на святкові дати значно зросли. Наприклад, буквально "з-під рук" кореспондента УНІАН пішла невелика квартира в районі театру музичної комедії, за два квартали від парку культури та відпочинку ім. Тараса Шевченка. Ще тиждень тому її здавали в оренду трохи більше, ніж за 1 тис. грн/ніч, а на кінець грудня ціна зросла на 30%. Швидко розібрали схожі пропозиції також в районі Дерибасівської та на Французькому бульварі.
Як пояснив УНІАН власник кількох апартаментів Віталій, такі об'єкти розміщення мають попит, як у туристів, так і серед городян.

"В орендованому житлі полюбляє зустрічати Новий рік переважно молодь. Наприклад, орендує велику квартиру компанія до десяти чоловік. Суму розділяють на всіх, і на кожного виходить небагато. Знімають будинки і компанії дорослих, скажімо, кілька сімейних пар із дітьми: щоб не тулитися у малогабаритних квартирах… Ми, звісно, висуваємо умови: після себе – чистота та порядок. Інакше – штраф", – розповів чоловік.

Тим не менш, незважаючи на попит, наразі знайти номер чи квартиру на кінець грудня в Одесі ще цілком реально. Найнижчі ціни – в хостелах, а, скажімо, квартири біля моря на свята обійдуться до 4 тисяч гривень/ніч, апартаменти в сучасних висотках з територією, що охороняється, – на півтори тисячі дорожче. Зокрема, нам вдалося знайти квартиру в історичному центрі, на вулиці Гоголя, майже за 1,8 тисяч гривен і номер у міні-готелі неподалік Арабського культурного центру, щоправда, тут на Новий рік ціна з 1,5 тисяч гривень підскочить до 3 тисяч гривень/ніч. За таку ж ціну ще можна зняти квартиру в деяких висотках неподалік узбережжя, і, скажімо, номер без вікна в невеликому готелі на Дерибасівській… Приблизно за 2,5 тисячі гривень за три ночі (із заїздом 30 грудня) ще є номери у "розкиданих" містом об'єктах розміщення.

Як би там не було, якщо ви вирішили їхати на Новий рік до Одеси, з орендою житла не варто затягувати. Тим більше, що через коронавірус, який вніс корективи у плани багатьох українців на поїздки за кордон, велика ймовірність того, що на новорічні свята до Південної Пальміри туристів приїде чимало.

Гірськолижний відпочинок, "слоу-фуд" та велнес на Закарпатті

Цьогоріч на новорічно-різдвяні свята туристичний бум очікують і на Закарпатті. Зрештою, куди подітися людям, якщо переключитися треба, а Європа та інші країни активного відпочинку закриті через коронавірус, особливо для невакцинованих українців. Тож президент Закарпатської туристичної організації, професор Ужгородського національного університету Федір Шандор прогнозує, що зимові свята українці намагатимуться провести в Карпатах, де розвинута гірськолижна інфраструктура, і навіть за відсутності снігу вже є чим зайнятися: термальні басейни, спа-комплекси, дегустаційні зали та ще багато цікавих атракцій.
"Закарпатські туроператори, власники готелів та садиб побачили на Покрову, що турист "зголоднів" за відпочинком. Ми мали в області стільки гостей, що всі були просто шоковані. Тож тепер вони готуються удвічі інтенсивніше: на новорічно-різдвяні свята буде майже 9 вихідних днів, тож сидіти вдома цей час не захоче ніхто", – каже Шандор.

Водночас, дістатися до Закарпаття цьогоріч буде значно простіше, кажуть туризмознавці. Так, приміром, з 12 грудня "Укрзалізниця" запускає поїзд-рекордсмен №5/6 "Маріуполь – Рахів", який матиме найдовший залізничний маршрут і практично перетинатиме всю Україну: їхатиме через 12 областей і долатиме 1806 кілометрів. Завдяки цьому завітати до регіону зможе дійсно велика кількість гостей.

"Варто зазначити, що вже можна їхати дорогою "Стрий – Долина – Міжгір’я" далі на Синевир, або на Хуст, – додає керівник туристично-інформаційного центру "Турінформ Закарпаття" Олександр Коваль. – Це значно скоротить час на переїзд, отже, є можливість побачити більше. Те ж саме стосується напряму "Львів – Ужок – Кострино", він буде зручним для тих, хто планує їхати на Красію. Головна автодорога – у відмінному стані".
Цікаво, що багато хто обирає відпочинок у селах Ясіня та Кваси, маючи на меті катання на Драгобраті чи Буковелі. З них є прямий трансфер до цих популярних місць відпочинку.

При цьому, зазначають фахівці, традиційно період святкування Нового року та Різдва вважається високим сезоном на Закарпатті, тож на цей час, як правило, всі номери для проживання у готелях та садибах майже заповнені.

"Станом на початок грудня популярні сервіси з бронювання житла показують, що місць вже немає. Але це не означає, що вже все продано, просто більшість готелів не показує на 100% номерний фонд. Хтось уже все продав, а хтось розраховує зробити продажі протягом грудня. Але, як засвідчує практика, там, де є якісні послуги та відмінний сервіс, проблем з продажами немає", – уточнює Коваль.

Підтверджує це і Федір Шандор, називаючи цифру бронювання на рівні 95%. "Ми маємо такі дані й орієнтуємося на те, що є турбази та готелі, які ще "притримують" номери. Проте хочу відзначити, що цьогоріч бронюють на більш тривалий період, ніж раніше, адже буде багато вихідних. Тож із 30 грудня і практично по 9 січня маємо дуже добру завантаженість житлового фонду", – зазначив експерт.

Водночас фахівці констатують, що, на жаль, ціни на оренду житла цьогоріч зросли, і це, в першу чергу, пов’язано з подорожчанням енергоносіїв.

"За нашими підрахунками, через це слід очікувати зростання приблизно на 25% порівняно з минулорічними цінами. Тож середня ціна мінімального проживання на добу з людини на Закарпатті вартуватиме приблизно 50 доларів – це проживання і триразове харчування", – додав Шандор.

Олександр Коваль наводить такі ж дані: "Щодо цін, то тим, хто шукає бюджетний відпочинок на Закарпатті, варто обирати проживання у сільських садибах – тут вартість проживання складе від 1 тисячі гривень за добу. Слід також врахувати, що мінімальний строк проживання може бути зазначений як 3-4 доби. В готелях у популярних місцях вартість проживання за стільки ж днів може скласти 7-8 тисяч гривень".

Подорожчають цьогоріч і ski-паси на гірськолижних курортах, і причина цього теж у подорожчанні енергоносіїв. Зекономити можна тільки на певних акційних пропозиціях, придбанні квитків заздалегідь тощо.

Більшість великих закладів проживання чи харчування при цьому пропонують новорічну програму, яка буде оплачуватись окремо: залежності від типу закладу вартість складатиме від 750 до 2500 гривень.

Проте є окремі бази, які воліють працювати практично "з виходом на нуль", тільки б не простоювати. Так, приміром, представник котеджного комплексу на території Мукачівського району Закарпаття Віталій Пирогов розповів УНІАН, що ситуація змушує добре подумати – чи ризикувати заробити більше, але не факт, що все буде заброньовано, чи мати більше проданих днів із мінімальним доходом.

"Ми, наприклад, ухвалили рішення, щоб максимально заповнити номерний фонд, тож ціни на новорічні свята залишаємо на рівні минулорічних, а постійним клієнтам навіть пропонуємо знижки. Ми ж знаємо, що завдяки цьому вони і самі повернуться до нас, і гостей приведуть. Тому потрібно "викручуватися", враховувати всі нюанси і йти назустріч туристові", – зазначив Пирогов.

Водночас, все ще сподіваючись на сніжні зими, на Закарпатті розвивають гірськолижний напрям. Так, цьогоріч, порівно з минулим роком, майже на третину зросла кількість витягів різного типу, снігових пушок, також закуплені ретраки. Крім того, працюватимуть чотири тюбінг-парки, тож і для наймолодших і тих, хто не катається на лижах чи сноуборді, знайдуться розваги.

Проте, як наголошують експерти, попри сніжний початок зими на Закарпатті, все ж місцеві підприємці не роблять ставку лише на гірськолижний відпочинок, а тому активно розвивають інші напрями, аби туристові було чим зайнятися у будь-яку погоду. Йдеться, насамперед, про розбудову бальнеології, адже Закарпаття славиться термальними і мінеральними водами.

"За рік в області суттєво зросла кількість спа- і велнес послуг. Зокрема, відкрився потужний термальний комплекс "Карпатія" у Мукачеві, нові спа-послуги – в славнозвісному Косино, новий формат спа-послуг наразі є і в "Воєводино", багато інших пропозицій", – коментує Федір Шандор.

Також, за словами туризмознавця, збільшилася кількість крафтових сироварень, пивоварень, гастротурів тощо. Цієї зими туристів порадує і активний фестивальний рух, чого так бракувало досі. Фестивалі починаються з традиційного свята молодого вина – "Закарпатського божоле" (17 грудня), продовжаться відомим "Червеним вином" у Мукачеві (з 8 по 14 січня 2022 року) і завершаться святом "Білого вина" в Берегові у березні.

Крім того, як розповідає Шандор, Закарпаття цьогоріч стало законодавцем моди в Україні у такому понятті як "слоу-фуд" – повільному вживанні їжі.

"На відміну від Києва, Харкова, Львова та інших великих міст Закарпаття відкидає "швидку" їжу і насолоджується, так би мовити, повільною їжею, тобто, дегустує страви, смакує їх, – уточнює він. – Пріоритет у цьому має закарпатська кухня, яка, за рішенням форуму власників закладів харчування, має бути присутня в кожному ресторані краю на рівні не менше 50% страв. Закарпатська кухня – це страви насолоди, а не з’їв і втік".

Водночас варто пам’ятати, що цього зимового сезону українські гірськолижні курорти прийматимуть гостей лише за наявності сертифіката про вакцинацію, негативного ПЛР-тесту чи довідки про одужання від коронавірусу.

"Що цікаво, перевірка документів буде проводитись під час купівлі/обміну абонементу на гірськолижне катання та/або гірськолижне спорядження у спеціально організованих центрах", – зазначає Олександр Коваль.

За його словами, після перевірки туристам рекомендується видавати спеціальні значки, можливо, у вигляді наклейки на верхній одяг або на шолом для ідентифікації, що дасть можливість і надалі користуватися іншими послугами без повторного пред'явлення та перевірки документів. Але детальний механізм поки не наданий закладами проживання та центрам обслуговування туристів.

***

Цього року популярні на Новий рік та Різдво туристичні напрямки в Україні очікують на підвищений попит. З одного боку, за два роки пандемії багатьом вже набридло сидіти вдома і цього року на свята випадає багато вихідних, з іншого боку, подорожі за кордон наразі все ще дуже важко планувати заздалегідь через постійну зміну умов в’їзду. Тож якщо ви плануєте поїхати кудись на свята, радимо вам зайнятися бронюваннями якнайшвидше, якщо ви цього ще не зробили.

Джерело: unian.ua


    фейсбук