Колись в Україні складуться всі умови для переведення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. Однак зараз український народ в переважній своїй більшості не готовий до такого перенесення святкових дат.

Про це розповіла експерт-релігієзнавець Віта Титаренко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Перш за все пам'ятайте, що святкування Різдва 25 грудня і можливість його перенесення - це не якась догма. Це скоріше данина культурі, традиції. Це речі, які змінюються дуже поступово. Потрібен певний час, щоб відійти від одного і прийти до іншого... Весь світ живе за григоріанським календарем. На сьогодні за григоріанським і Новоюліанським календарем святкують всі греко-католики, святкують 9 з 15 православних церков - саме 25 грудня Різдво Христове» - сказала вона.

Проте, на її думку, перспективи переходу на святкування Різдва 25 грудня поки залишаються туманними, оскільки народ до цього не готовий.

«Ми неодноразово слухали в інтерв'ю керівників найбільших церков в Україні - митрополита Епіфанія та Глави УГКЦ Святослава Шевчука, що такі перспективи є. Тільки не потрібно їх штучно педалювати. На сьогодні суспільство не зовсім готове. За соціологічними опитуваннями, десь 77% українців поки що не підтримують цей перехід» - резюмувала вона.


    фейсбук