Розбираючи стару бойківську хату з села Плав'я на Львівщині, щоб перевезти її на територію заповідника «Тустань», фахівці знайшли записку в сховку.

Як повідомили на Facebook-сторінці заповідника "Тустань", через пів року завдяки зусиллям реставраторів її вдалося прочитати. Там був записаний Декалог ОУН.

 Записка, яку знайшли у сховку. Фото: Facebook/Тустань

Записку часів українського визвольного руху середини ХХ століття знайшли складеною у декілька разів у таємному сховку в конструкціях даху. Спершу її не змогли розкрити та прочитати, адже папір розсипався в руках. Завдяки зусиллям реставраторів Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка її вдалося розгорнути та законсервувати.

 

Інший бік записки. Фото: Facebook/Тустань

"Через півроку після знахідки ми знаємо її зміст! Це — Декалог ОУН з однієї сторони, а з іншої — прикмети характеру (в жіночому роді) – відважна, рішуча, чесна, витривала тощо. Текст написаний від руки олівцем і сьогодні ледь помітний. У розпал російсько-української війни такі знахідки мають особливе значення. Вони нагадують, що сьогоднішня війна є продовженням боротьби наших попередніх поколінь!" — йдеться у повідомленні.

 

Текст Декалогу ОУН. Електронний архів Українського визвольного руху

Записку вивчатимуть науковці.


    фейсбук