У Чорнобильському заповіднику виготовили та розмістили гніздові ящики аби збільшити популяцію сиворакші. Це дуже корисні птахи, адже живляться переважно шкідливими комахами.

Про це повідомляє Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник.

Сиворакша – птах ряду сиворакшоподібних. Один з 8-ми видів роду; єдиний вид роду у фауні України, представлений номінативним підвидом. В Україні – гніздовий перелітний птах. Сиворакша трохи менша за голуба. Маса тіла – 140-190 г, довжина – 30-32 см, розмах крил – 66-73 см.

У дорослого птаха в забарвленні переважає яскравий зеленкувато-синій колір, передній край крил – фіолетово-синій. Молодий птах більш бляклий, з бурим відтінком у синьому кольорі. Дзьоб прямий, сильний, темно-бурий, ноги міцні. На місця гніздування в Україні птахи прилітають у кінці квітня – на початку травня.

На півночі живуть у лісах, садах, на півдні – у глинястих балках, на стрімких берегах річок. У лісовій смузі гнізда влаштовують у дуплах; у степовій – заселяють нори на схилах урвищ, нерідко поряд із бджолоїдкою звичайною. Гніздяться окремими парами або колоніями до 5 пар. Кладка у травні - червні, з 3-6 яєць. Насиджують самка і самець протягом 18-19 днів. Пташенята вилітають з гнізда у віці 26-28 днів, у липні. Осінній відліт у серпні - вересні.

Загальна чисельність в Україні орієнтовно становить 4-5 тис. пар і зберігає загальну тенденцію до зниження. У 2010 році в Зоні відчуження гніздились (здебільшого, в порожніх електроопорах) до 10 пар. Нині птах став дуже рідкісним або зник у більшості районів Полісся та Лісостепу; у степовій смузі – чисельніший.

Фото: Чорнобильський заповідник


    фейсбук