Працівники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» опечатали ряд своїх об’єктів, що досі були в користуванні в єпархії УПЦ московського патріархату.

Мова йде про Введенську церкву, келії, Іллінську браму Троїцького монастиря та ризницю Спаського собору, пише «Голос України».

Як розповів в.о. генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Лісовий, ці споруди є пам’ятками архітектури і перебувають на балансі заповідника. А термін їх оренди закінчився ще 2021 року. До того ж оренда була безкоштовною.

Влітку минулого року комісія міністерства культури почала дослідження низки пам’яток архітектури, серед яких найдревніші православні храми Чернігова, якими користується УПЦ (МП). За висновками комісії, частину цих об’єктів довели до неналежного стану.

Андрій Лісовий повідомив також, що під час огляду об’єктів та дослідження архівів виявили, що на території Троїцько-Іллінського монастиря з’явилися нові будівлі, наприклад, гаражі. «Ці будівлі робилися без дозволу заповідника, без дозволу держави, не робилося археологічних досліджень, не робилося розкопок. Неможливо уявити скільки артефактів могло бути знищено».

Єпископ Любецький УПЦ (МП) Никодим Пустовгар спершу забарикадувався у приміщенні келій, де розташоване єпархіальне управління, але згодом таки залишив будівлю. А секретар єпархії УПЦ (МП) Ігор Пидан повідомив про свою заяву в поліцію через дії працівників заповідника та правоохоронців, які допомагали їм забезпечити порядок.

Як уточнив очільник заповідника, будинок училища псаломщиків-регентів, який також є частиною комплексу споруд, що перебувають на балансі заповідника, наразі закриватися не буде, щоб не переривати навчальний процес.


    фейсбук