У Києві на Дніпрі з'явиться лодія X століття «Князь Володимир»

Справжнє середньовічне судно незабаром можна буде побачити на хвилях Дніпра в Києві. У середині травня завершиться науковий експеримент з відтворення древньоруської лодії IX-XI ст. під назвою «Князь Володимир». Вершиною експерименту стане наукова експедиція на судні по Дніпру. Проект реалізується «Парком Київська Русь» – Центром культури та історії Древньої Русі.

«Лодія «Князь Володимир» є завершенням унікального експерименту, – розповідає президент «Парку Київська Русь» Володимир Янченко. – Створенню судна передувало більше десяти років роботи. Над проектом працювали вчені з України та Росії – найбільш видатні дослідники, що спеціалізуються на історії судноплавства Київської Русі. У роботі були враховані світові наукові знання середньовічного суднобудування і дані сучасної науки, отримані членами історичного клубу «Парк Київська Русь» в ході власних науково-практичних досліджень, – уточнює Володимир Янченко.

Суть створення судна – не тільки в тому, щоб порадувати киян і гостей міста можливістю побачити середньовічну екзотику в сучасному мегаполісі. Буде здійснена наукова експедиція – лодія «Князь Володимир» пройде по річці Дніпро від Києва до літописного городища Треполь, яке розташовувалося в районі сучасного міста Українки. Це історичний водний шлях, що з'єднував в епоху Київської Русі столицю князівства з південними прикордонними форпостами.

«У ході експедиції будуть встановлені терміни середньовічних переходів на плавзасобах епохи Київської Русі під вітрилами і на веслах, – розповідає науковий керівник проекту, заступник Голови Спілки археологів України, член Національної комісії України з питань ЮНЕСКО, яхтовий капітан лодії «Князь Володимир» Сергій Воронов. – До складу екіпажу судна увійдуть творці судна, науковці, журналісти провідних українських ЗМІ. Знання, отримані в ході експедиції, дадуть поштовх подальшому розвитку науки про середньовічне судноплавство».

Урочистий спуск на воду лодії «Князь Володимир» і наукова експедиція заплановані на 15 травня 2013 року. Екіпаж судна: 17 чол. Відбудуться також зйомки науково-популярного фільму «У Середньовіччя хвилями Дніпра».


    фейсбук