На Черкащині у селі Мошни відкрили музей Кобзаря. Це колишнє помешкання польського міщанина Нагановського, де під час останньої подорожі Україною кілька днів перебував Тарас Шевченко.
У липні 1859 року поета заарештували у Прохорівці. І дорогою до Черкас він тут зупинявся. Робив замальовки, милувався краєвидами, спілкувався з місцевими жителями.

«Це був заїжджий дім, і тут, на прохання його друзів, йому дозволили бути не в казематі тюремному, а саме у цьому будинку», - розповідає директор Черкаського обласного краєзнавчого музею Алла Кушнір, повідомляє ICTV.
Відтворити той період реставратори намагалися з максимальною точністю і делікатністю - каже директор краєзнавчого музею.
Будівлю укріпили, а всередині хати ідеально збереглася автентична піч з широкою лежанкою середини XIX століття. Переважна більшість експонатів – тої пори, залишилися від попередніх власників будинку. Чимало старожитностей знесли сюди місцеві жителі та передали місцевий та обласний краєзнавчий музеї.
Тут і офіційні документи, і матеріали про арешт поета, і світлини, і листи Шевченка Максимовичам у Прохорівку, колекція старовинного посуду, меблів.
Металеве ліжко середини XIX століття, на якому міг відпочивати Шевченко, дивом зберіг місцевий житель. «Дід казав на метал вивезти, я взяв - та й не вивіз. І так воно вдома зберігалося 30 років. Це ліжко з цієї хати. Не виключено, що на ньому Шевченко спав колись», - розповідає місцевий житель Сергій Гречуха.
Реставрація музею Кобзаря у Мошнах тривала три місяці.
Крім власне будинку, відтворили стайню, криницю та погріб. А навесні висадять вишневий сад.

 


    фейсбук