Луцький район розташований у південно-східній частині Волинської області. На північному сході та півночі Луцький район межує з Ківерцівським, на північному заході – з Рожищенським, на заході – з Локачинським, на півдні – з Горохівським районами і на південному сході – з Рівненською областю.

Центром району є обласний центр – місто Луцьк. У фізико-географічному відношенні район належить до двох зон: Південного Полісся і Західного Лісостепу. Переважна більшість господарств району знаходиться в Лісостеповій зоні.

Луцький район за особливостями клімату є типовим поліським районом з помірно-континентальним кліматом.

Переважна більшість опадів випадає відносно рівномірно протягом вегетаційного періоду, що сприяє розвитку рослин.

За вегетативний період нараховується в середньому 60–65 днів з опадами не менше одного міліметра на добу, в тому числі 23-25 днів – з опадами не менше п’яти міліметрів на добу.

Сніговий покрив по товщі не перевищує 12–14 сантиметрів, з нерівномірним наростанням його товщини. Середня дата першого заморозку – 6 жовтня, а останнього приморозку – 30 квітня.

Рельєф району відноситься до льодовиково-ерозійного типу, в зв’язку з чим він різкопересічний.

На території району є невеликі безстічні западини-блюдця, в яких весною довго затримується вода. Розміри їх в діаметрі іноді досягають до 20 метрів, глибиною – до двох метрів.

В районі найпоширенішим відносним горизонтом є верхньо-крейдяний, який знаходиться в зоні мергельно-крейдяної товщі. Цей горизонт характеризується великою потужністю та широкою розповсюджепістю по площі.

На території району залягання грунтових вод – різноманітне. В літній період в понижених місцях грунтові води залягають на глибині 0,8 – 1,0 метра. Під час великих паводків рівень води знаходиться на глибині 0,5 метра від поверхні землі.

Слід відмітити, що в східній частині грунтові води залягають на глибині 35–50 метрів.

Враховуючи, що водоносний шар з малим дебітом води, свердловини пробурюють малим дебітом, на глибину 50–120 метрів, а цей малодебітний шар використовується для шахтних колодязів або невеликих свердловин.

Територію району перерізають річки: Серна, Чорногузка, Зеленка, Топилля, Полонка, Стир.

Розвіданих корисних копалин у Луцькому районі – небагато. В промисловому відношенні найбільше значення має торф, що використовується для удобрення полів.

Крім торфу, на території району знаходяться поклади глини і піску, які придатні для виготовлення цегли, черепиці, що в умовах масового сільського будівництва має велике практичне значення.

Загальна площа району складає 97,3 тисячі гектарів, з них найбільшу питому вагу займають сільськогосподарські підприємства – 50,3 тисячі гектарів. Землі, надані громадянам, займають площу 24,7 тисячі гектарів.

Заклади, установи, організації, промислові та інші підприємства, займають 3,4 тисячі гектарів, лісогосподарські підприємства займають площу 4,8 тисячі гектарів, водогосподарські підприємства – 0,07 тисячі гектарів, спільні підприємства – 0,002 тисячі гектарів, землі запасу – 14 тисяч гектарів.


    фейсбук