Архітектурний ансамбль Києво-Печерської лаври складався протягом багатьох віків, причому забудова монастирської території була не рівночасна. Найінтенсивніше кам’яні споруди зводили в основному в XI—XII та в XVII—XVIII ст. Проте пам’ятки архітектури періоду Київської Русі дійшли до нашого часу не всі, деякі з них були знищені ворогами в лихолітті, а ті, що зазнали пошкоджень, пізніше оновлювались і оформлялися відповідно до нових естетичних вимог.

 


Після пожежі 1718 року архітектурний ансамбль відбудували в стилі барокко, і в такому вигляді більшість споруд збереглася до наших днів. Всі пам’ятки архітектури складають єдине художнє ціле, вони гармонійно поєднані з живописними схилами і водяною гладінню чарівного Дніпра, їхні стрімкі золотоверхі силуети з грайливою білизною стін чудово поєднуються з пишною зеленню, пагористим рельєфом і створюють неповторну художню картину.
Архітектурний ансамбль Лаври посідає помітне місце в силуеті Києва, робить його художній образ ще виразнішим і принаднішим.
З-поміж пам’яток давньоруської архітектури збереглися лише муровані культові споруди в перебудованому вигляді.

 


    фейсбук