Психологи з трьох канадських університетів провели опитування і дійшли висновку, що інтернет-тролі більше за інших схильні до садизму, психопатії, заперечення суспільної моралі і маніпулювання людьми.

 

"З усіх характеристик особистості найчіткіше з інтернет-тролінгом асоціюється садизм. Зв'язок із садизмом настільки сильний, що можна сказати, що онлайн-тролі - це прототипічні побутові садисти", - йдеться у статті за підсумками дослідження, опублікованого канадськими психологами у журналі Personality and Individual Differences.

Садизм, нагадують учені, - це схильність до отримання задоволення від чужих страждань.

Інтернет-тролінг автори дослідження визначили як "обманну, деструктивну поведінку у місцях спілкування в інтернеті без явної корисної мети". Таким чином, вони відокремили "тролінг" від "кібербулінгу", коли люди грублять у мережі, висловлюють недозволенні в нормальному спілкуванні речі, але роблять це щиро - тобто пишуть, що думають.

"Тролі давлять на "ніжні місця" користувачів, примушуючи їх виходити з себе і виглядати безглуздо. Коли якийсь нещасний потрапляє у цю пастку, безжальний тролінг тільки наростає - до насолоди тролів. Тому новачків в інтернеті зазвичай попереджають: не годуй тролів!" - йдеться у статті.

Дослідження психологів з університетів Манітоба, Вінніппега та Британської Колумбії не засноване на випадковій і репрезентативній вибірці, як прийнято при солідних опитуваннях.

Учені опитали 188 канадських студентів-психологів і 609 жителів США, при цьому студенти за участь отримали додаткові бали, а американці були відвідувачами сайту, де пропонується взяти участь в опитуваннях за невелику платню: півдолара за анкету.


    фейсбук