Лісозаготівельна промисловість сформувалась у двох лісових регіонах України - карпатському і поліському. Щорічно в Україні заготовляють близько 10 мільйонів кубометрів деревини, що не задовольняє потреб промисловості. При цьому щорічно утворюється понад 24 мільйони кубометрів деревних відходів (у тому числі на деревообробних підприємствах - 12 мільйонів кубометрів). Але на сьогодні використовується менше третини цих відходів. Лісопильна промисловість розміщена, в основному, в місцях лісозаготівель, виробництво фанери зосереджене у Краснопильську (Чернівецька область), Ор-жеві (Рівненська область) і центрах деревообробної промисловості (Києві, Львові, Костополі, Чернівцях).

Виробництво паперу на Україні виникло ще в XVII столітті. Одначе більшість підприємств споруджена у XVIII-XIX століттях - в Понінці та Славуті (нині Хмельницька область), Малині (Житомирська область), Рогані (Харківська область). У 1913 році в Україні діяло 43 паперових фабрики. Нині найбільший в Україні картонно-паперовий комбінат розташований у Жидачеві (Львівська область). Картонні фабрики працюють у Рахові (Закарпатська область) і Обухові (Київська область), фабрика технічного паперу - в Корюківці (Чернігівська область). Целюлозу виготовляють у Херсоні та Ізмаїлі, папір - в Малині (Житомирщина).

Засноване у 1914 році орендне підприємство Дніпропетровська паперова фабрика випускає понад 20 видів продукції: шпалерний, книжково-журнальний, газетний, обгортковий та інші види паперу. Усього на Україні діє більше 20 великих підприємств целюлозно-паперової промисловості, на яких виготовляють понад 50 різних видів паперу і майже 20 видів картону. Целюлозою, картоном і папером власного виробництва Україна повністю себе не забезпечує. Розробляються нові технології виробництва паперу.

 


    фейсбук