Аctinidia kolomikta — дводомна рослина родини актинідієвих. Виткий кущ-ліана до 10 м завдовжки, підіймається по деревах або стелиться по землі. Пагони червоно-коричневі. Листки чергові, цілісні, овальні, з серцевидною основою, іноді витягнуті у вістря, двічі тонко гостропилчасті. Квітки правильні, 5-пелюсткові, білі або рожеві, ароматні: чоловічі — у 2—5-квіткових щитковидних суцвіттях, зрідка одиничні; жіночі — одиничні. Плід — ягода, зеленого кольору, еліптичної форми, з соковитим ароматним м'якушем, до 2 см завдовжки і 1 см у діаметрі. Цвіте у липні.
Поширення
На Україні розводять як декоративну і плодоягідну рослину.
Заготівля і зберігання
Використовують плоди. Оскільки достиглі плоди швидко псуються, їх для тимчасового зберігання і транспортування збирають недозрілими. Ягоди добре зберігаються заморожені і висушені.
Хімічний склад
У плодах А. к. багато аскорбінової кислоти (813—1400 мг%), є цукри (4,2—9,8%), органічні кислоти, дубильні, пектинові і барвні речовини тощо. В листках знайдено флавоноїди, лактони, сліди сапонінів; у коренях — алкалоїди (0,03 % ). Флавоноїди (катехіни) є й у деревині і пагонах.
Використання
Ягоди А. к. використовують як протицинготний, глистогінний, кровоспинний (зокрема, при маткових кровотечах) і болетамувальний засіб, при лікуванні туберкульозу легень, бронхіальної астми, коклюшу та карієсу зубів. Корисно вживати ягоди А. к. при ослабленні і виснаженні організму внаслідок перенесення інфекційних захворювань і операцій, при фізичній і розумовій перевтомі, гострих і хронічних хворобах шлунка і кишечника. Вживають ягоди А. к. свіжі і перероблені на варення, повидло, мармелад.