АКТИНІДІЯ ПОЛІГАМНА
Actinidia polygama — багаторічна рослина родини актинідієвих. Виткий кущ-ліана невеликих або середніх розмірів. Листки чергові, цілісні, зубчасті, при основі — від притуплених до загострених. Квітки правильні, 5-пелюсткові, одиничні, рідше по 2—3, в пазухах середніх листків молодих пагонів, близько 2,5 см у діаметрі. Плід — ягода з конічним гострим носиком. Цвіте у липні.
Поширення
Дико росте на Далекому Сході.
Сировина
Використовують плоди, надземну частину та корені. Плоди малоїстівні, бо гіркуваті, пекучі на смак і спричинюють легкий опік слизової оболонки ротової порожнини.
Хімічний склад
У свіжих плодах є 1000—1500 мг % (за іншими джерелами — 100 мг % ) аскорбінової кислоти, 8,3 мг % каротину, 130 мг % вітаміну Р. алкалоїди (у недозрілих плодах). Листки містять кумарини, монотерпени актинідин і метабілактон. У насінні є жирна олія (6,9% ), до складу якої входять пальмітинова, стеаринова, арахідонова, масляна, лінолева і ліноленова кислоти.
Використання
В науковій медицині Японії використовують екстракт плодів і коренів під назвою полігамол. Цей екстракт виявляє загальнозміцнюючу і сечогінну дію і застосовується у вигляді ін'єкцій 0,3 %даного розчину для посилення серцевої діяльності. Використовують А. п. і в народній медицині: в Японії настій плодів або сухих пагонів використовують при запамороченні, люмбаго, ревматизмі, паралічі та гонореї; свіжі плоди їдять для вгамування спраги, а листя вживають у їжу разом із соєвим соусом; у Китаї порошок плодів разом з продуктами перегонки коріння використовують як болетамувальний засіб при кольках, болях у животі і в попереку; в Китаї та Японії ванни з плодів використовують як засіб проти запорів і для зігрівання тіла при ознобі та простуді.