АКТИНІДІЯ ПУРПУРОВА

Actinidia — багаторічна рослина. Виткий кущ-ліана 8— 10 м завдовжки. Листки чергові, цілісні, зверху темно-зелені, знизу — ясно-зелені, голі або опушені вздовж центральної жилки. Квітки дводомні, правильні, 5-пелюсткові, білі, одиничні. Плід — ягода пурпурового кольору, з носиком, від яйцевидної до видовженої форми з соковитим м'якушем, 2—2,5 см завдовжки. Цвіте у липні.

Поширення

Походить з Китаю. Вирощують у ботанічних садах як декоративну і плодо-ягідну рослину.

Хімічний склад

Плоди містять аскорбінову кислоту (85,8—112,0 мг % ), цукри (4,4—7,6 % ), каротин (0.06—0,10 мг% І, катехіни (20,0— 26,2 мг%), антоціани (37,2—125,0 мг % ) тощо.

Використання

Плоди А. п. використовують так, як і плоди актинідії гострої та актинідії коломікти. Сік із ягід А. п. — добрий замінник апельсинового соку. Сік або свіжі плоди А. п, цілюще впливають на роботу кишечника, особливо у дітей. Для приготування з плодів А. п. желе, в якому довго зберігається аскорбінова кислота, свіжі ягоди перетирають з цукровим піском у пропорції 2:3 за вагою. Зберігають при температурі не вищій за 15°. Для задоволення добової потреби в вітаміні С досить 10—15 г такого желе.


    фейсбук