АМОРФА КУЩОВА
Листопадний кущ з родини бобових, до 3 м заввишки. Кора бура або темно-сіра. Листки не парноперисті, з 8—12 пар овальних або майже ланцетних, зісподу сірувато-зелених листочків. Квітки дрібні, неправильні, зібрані у верхівкові густі китиці. Віночок темно-фіолетовий. Плід — біб. Цвіте у червні, липні.
Поширення
Походить з Північної Америки. В Україні розводять у всіх районах, особливо на півдні, в садах і парках як декоративну рослину; трапляється й у здичавілому стані.
Заготівля і зберігання
Заготовляють плоди у серпні — жовтні. Сушать на відкритому повітрі або під наметами з доброю вентиляцією, розстилаючи тонким шаром. Зберігають у паперових мішках у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Строк придатності — до 5 років.
Хімічний склад
Насіння А. к. містить ротеноїдний глікозид аморфін. Його знайдено і в листках та молодих пагонах.
Фармакологічні властивості і використання
Аморфін має кардіотонічну властивість, діє заспокійливо, виявляє позитивну інотропну та тонотропну і негативну хронотропну дію на серце. Створений на основі аморфіну препарат фрутицин використовували як седативний засіб при вегетативних неврозах, неврозах серцево-судинної системи та при пароксизмальній тахікардії.