Fagus -однодомне дерево родини букових, заввишки 20-40 м. Має високопідняту яйцевидну крону і колоновидний стовбур, вкритий гладенькою сірою корою. Листки коротко-черешкові, чергові, яйцевидні або еліптичні, цілокраї, по краю війчасті, зверху - темно-зелені, блискучі, зісподу - світліші. Квітки одностатеві- тичинкові - в багатоквіткових головчастих суцвіттях, маточкові - зібрані по 2-4. Плід - горіх. Цвіте у квітні - травні. Плоди достигають у вересні - жовтні.
Поширення
Росте на Закарпатті, Прикарпатті, Розточчі-Опіллі, в Західному Лісостепу, де утворює чисті або мішані лісові масиви.
Сировина
Використовують деревину і горіхи, які збирають у період повної стиглості.
Хімічний склад
Очищене ядро горіхів містить жирну олію (40-67 % ), азотисті речовини (23-30 % ), крохмаль, цукри, клітковину (3,7 %), дубильні речовини, токоферол (150" мг%), органічні кислоти (яблучну і лимонну), до 4 % золи, алкалоїд фагін, який при нагріванні руйнується. В деревині виявлено етиленгваякол, циклопентанон, лігроцеринову кислоту, феноли (гваякол, крезол та інші).
Використання
Горіхи широко використовують у харчуванні. Їх споживають сирими або підсмаженими, переробляють на борошно, яке йде на виготовлення різних кондитерських виробів, солодощів та сурогату кави, а в суміші з пшеничним борошном на млинці, печиво, тістечка, оладки тощо. Холодним пресуванням з горіхів одержують високоякісну букову олію, що легко засвоюється організмом і успішно замінює прованську, горіхову, макову або мигдалеву олії при консервуванні, приготуванні різних страв, у кондитерському виробництві й хлібопеченні. З деревини сухою перегонкою добувають буковий дьоготь, який іде на виготовлення лікарського препарату креозоту з сильно вираженими антисептичними та антипаразитарними властивостями. Його використовували ВНУТРІШНЬО при туберкульозі легень, а в ветеринарії проти стьожкових глистів; ЗОВНІШНЬО - як кровоспинний і дезинфікуючий засіб у стоматології та ветеринарії.