Raphanus sativus var, niger — овочева коренеплідна дворічна рослина родини капустяних (хрестоцвітих). У перший рік розвиває розетку ліровидних, перистонадрізаних листків і коренеплід, на другий — квітконосне стебло і насіння. Стебло прямостояче, розгалужене, 20—100 см заввишки. Квітки дрібні, двостатеві, правильні, білі або лілові, у китицях; оцвітина подвійна, чотиричленна. Плід — веретеновидний товстий роздутий стручок. Цвіте у квітні — травні. Плоди дозрівають у травні — червні.
Поширення
Редьку посівну вирощують на городах по всій території України.
Заготівля і зберігання
З лікувальною метою використовують свіжі коренеплоди (Radix Raphani recentis) і насіння (Semen Raphani sativi). Зберігають коренеплоди у льоху в вологому піску.
Хімічний склад
Коренеплоди редьки містять цукри (до 6 % ), білки, амінокислоти, клітковину, ферменти (діастаза, глюкозидаза, оксидаза, каталаза), вітаміни В1 і С (до 56 мг % ), антоціани, органічні кислоти, ліпіди, органічні сполуки сірки (метилмеркаптан, глюкобертегоїн, синігрин та ін.), солі калію (до 1200 мг %), кальцію, заліза і магнію. В насінні є жирна і ефірна олії.
Лікарсью форми і застосування
ВНУТРІШНЬО— свіжий сік п'ють по 1 столовій ложці 2—3 рази на день як відхаркувальний і сечогінний засіб; свіжий сік, змішаний з медом у співвідношенні 1:1, п'ють по 1—2 столові ложки 2—3 рази на день; при захворюваннях печінки і жовчного міхура свіжий сік п'ють, починаючи з 100 мл на день і поступово збільшуючи дозу до 400 мл на день, протягом 5—8 тижнів (разова доза 50—100 мл; курс лікування рекомендується періодично повторювати); суміш (порівну) соку редьки, буряків і моркви наливають у темну пляшку, нещільно, щоб рідина могла випаровуватися, закривають, ставлять на 3 години у теплу духовку і після охолодження вживають по 1 столовій ложці 3 рази на день за 15 хвилин до їжі (курс лікування — 3 місяці). ЗОВНІШНЬО — три частини (за об'ємом) свіжого соку редьки змішують з двома частинами меду і однією частиною горілки і одержану суміш використовують для втирання у хворі суглоби; припарки з потовченого насіння при мікозах (1—2 рази на день, курс лікування — 7— 10 днів).