Мармурова печера

Мармурова печера - унікальна за красою печера зі складною системою залів і галерей. Печера розташована на плато гірського масиву Чатир-Даг. Плато Чатир-Даг поцятковане численними карстовими печерами, що робить його рельєф схожим на місячний.
На плато відомо більше 160 печер і шахт.

Мармурова печера відкрита в 1987 році.

Вхід в печеру знаходиться на висоті 920 м над рівнем моря. Вона розташована в блоці верхньоюрських вапняків і складається з трьох частин: Головна галерея, Нижня галерея і бічний "Тигровий хід".

Величезні галереї діляться на окремі зали.

Протяжність розвіданих ходів становить 2 кілометри, глибина - 60 м. Довжина обладнаних екскурсійних маршрутів більше 1 км.
Для входу відвідувачів споруджено штучний 10-метровий тунель. Печера зустрічає гостей "Галереєю казок", шириною 20 м. Галерея усіяна сталактитами і сталагмітами.

У галереї «Тигровий хід» склепіння печери опускається, і тут добре видно заглиблення, які були промиті водами та згодом прикрасилися сталактитами. Сюди веде тунель у монолітній породі, який прокладений на місці виявленого вузького сифонного каналу. Колони розділяють галерею на окремі зали. На дні видно невеликі водоймища.

Зал Перебудови - один з найбільших обладнаних залів світу: площа 4 тис. кв. метрів, висота більше 20 м. Величезні кам'яні брили покривають дно.
Східна стіна залу заввишки 6-8 м вкрита килимом кам'яних квітів, протяжність якої близько 40 м. Тут знаходиться унікальний 7 - метровий сталагміт, що лежить на боці і має назву "впала Вежа". А біля гіганта розташовані озерця, на дні яких знаходять так звані "печерні перли".
Нижня галерея є геолого-мінералогічним заповідником. Вузький хід переходить у 12 - метровий колодязь, який веде до залу Троянд - кам'яних брил, які покриті блискучими коралітамі і сталагмітами.

За ним - зали Надій, потім Балконна, Люстрова, Обвальна і Руслова зали, зали Шоколадка та геліктитова.

Далі ходи розходяться в різні боки.

Найбільшим печерним залом є «Обвальний зал», його площа складає 5000 кв.м, висота 27 м, обсяг 50 000 куб.м.


    фейсбук