Дружба (Романія)

Дружба (історична назва - Романія) - найбільша печера Українських Карпат.

Сумарна довжина ходів карстової печери становить понад 1 кілометр, глибина — 46 метрів.

Вхід знаходиться на висоті 500 метрів над рівнем моря.

Вхід у печеру Дружбу, що простягається під землею аж до самої річки, розташований на дні карстової лійки. Вхідний коридор — це кам’яний природний колодязь (ширина - 1,5—2 метри, глибина - 20 метрів). На дні колодязя розташований великий зал (завалений брилами), від якого в різні боки розходиться кілька коридорів. У печері тече два струмки, які зливаються в єдиний потік. Температура повітря +8,5 С.

Печера розташована в межах  Угольсько-Широколужанського заповідного масиву. Вхід знаходиться в буковому лісі біля села Мала Уголька (Тячівський район, Закарпатська область).

Утворення тут печери пов’язане із заляганням величезних блоків вапняку, що загалом є характерно для Пенінської зони стрiмчакiв, яка проходить через південну частину Угольського масиву.

Ця місцевість характеризується добре розвинутим карстом, завдяки чому тут представленi найрiзноманiтнiші карстові форми як надземні, так і підземні: карстові лійки, печери, гроти, шахти, карстові колодязі тощо.

Тільки печер на територiї Угольського-Широколужанського масиву налiчується понад 30. Окремі з цих печер зберегли своє кам’яне убранство — сталактити, сталагміти, сталагнати тощо.

Заради безпеки вхід до печери Дружба закритий. Потрапити у підземелля можна лише зі спеціальним спорядженням та з провідником,  до того ж з дозволу адміністрації заповідника.

 


    фейсбук

    Останні матеріали