Неймовірно красивий, і в той же час тихий та спокійний, ботанічний сад ім. академіка Олександра Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка заснований в 1839 р. Він є одним із найстаріших ботанічних садів України. Це науково-дослідна, навчальна, освітня, природоохоронна установа. Сад розміщений за Головним корпусом КНУ, між бульваром Тараса Шевченка й вулицями Льва Толстого, Вєтрова і Симона Петлюри. Площа саду 22,5 га.

Колекція ботанічного саду налічує близько 10 тисяч видів, форм і сортів різних рослин. В оранжерейному комплексі зібрано велику кількість тропічних і субтропічних рослин, найстарші й найвищі в колишньому Радянському Союзі екземпляри пальм, для яких 1977 року збудовано найвищий в світі 30-метровий кліматрон. У відкритому ґрунті росте багато реліктових і ендемічних видів рослин з різних районів світу.

Ботанічний сад був створений за проектом архітектора Вікентій Беретті. Він запропонував розташувати сад на пустирі, що прилягав до споруджуваного корпусу універсттету. Основою колекції саду мали стати рослини, які у 1833 р. було вирішено перевезти до Києва з Кременецького (Волинського) ліцею (тепер Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут ім. Тараса Шевченка) після його розформування, також використано рослини, вирощені з насіння, надісланого вітчизняними та європейськими ботанічними садами.
А от офіційною датою заснування Київського ботанічного саду вважається 22 травня 1839 р. коли Р. Е. Траутфеттер зробив перші посадки. На кінець 1841 р. сад одержав статус постійного. За планом архітектора Лауфера споруджено оранжерейний комплекс, а також тераси, які збереглися до наших днів. До 1850 р. остаточне впорядкування саду було завершено. У 1852 р., коли на посаду директора заступив професор університету О. С. Рогович, у саду налічувалось 25 416 дерев і 419 видів кущів, та понад чотири тисячі видів інших рослин. Протягом двадцяти років з 1894 до 1914 року директором Ботанічного саду був Сергій Гаврилович Навашин. З 1914 р. по 1935 р. директором Ботанічного саду був О. В. Фомін. У 1935 р., після смерті О. В. Фоміна, Ботанічний сад було названо його ім'ям.

Адреса:
Київ, вул. Симона Петлюри, 1


    фейсбук