Псел — ліва притока Дніпра (басейн Чорного моря). Довжина річки 717 км (з них 502 км по території України). Площа басейну 22 800 км². Виток річки починається в Росії на кордоні Курської і Бєлгородської областей, на західних схилах Середньоросійської височини. По території України тече в межах Сумської та Полтавської областей по Придніпровській низовині. Впадає в Дніпро (Дніпродзержинське водосховище) на відстані 564 км від гирла останнього нижче м. Кременчук. Долина річки у верхній частині вузька, глибока, з крутими схилами. Нижче її ширина досягає 10-15 км, до 20 км у пониззі. Заплава асиметрична; правий берег високий — до 30-70 м, лівий — пологий. Глибина річки до 2-4 метрів, багато сомових ям. Дно піщане, на розливах мулисте. Численні піщані пляжі. Покривається льодом на початку грудня і розкривається в кінці березня. Живлення річки переважно снігове. Середня витрата води в районі Обояни — 55 м ³ / с.

Псел багатий на притоки: Ілек, Піна, Суджа, Удава, Рибиця, Олешня, Сумка, Сироватка, Устя, Ворожба, Вільшанка, Будилка, Бобрава, Веприк, Грунь, Рашівка, Лютенька, Грунь-Ташань, Тух, Гнилиця, Бакай, Хорол, Говтва, Манжелія, Омельник.

У річці водяться до 50 видів риб, більшість з яких коропові: лящ, карась, густера, лин, плотва та ін Зустрічаються також соми, судак, щука, окунь.


    фейсбук