Говерла - найвища гора та найвища точка на території Україні. Говерла розташована на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей, близько 17 км від кордону з Румунією, і належить до хребта Чорногора в Карпатах. Висота гори складає 2061 м над рівнем моря. Назва угорська, означає «сніжна гора» (Hóvár)  Біля підніжжя знаходиться один з витоків річки Прут. Перший туристичний маршрут зі сходженням на гору був відкритий в 1880 році. З міст поблизу знаходяться Рахів, Ясиня і Ворохта.

Сьогодні до вершини кожен день здійснюють сходження сотні туристів. За протяжності вид з гори стоїть на першому місці в Українських Карпатах. При гарній видимості на півночі можна побачити міста Івано-Франківськ, Коломию і Снятин, а в південному напрямку - румунське місто Сігету-Мармацієй. З вершини чітко видно недалекий від Говерли Петрос (2020 м). На південний схід тягнеться низка вершин Чорногорського хребта (видно навіть обсерваторію «Білий слон» на горі Піп-Іван Чорногірський), а на південному заході височіє Марморошскій хребет, по якому проходить кордон Румунії та Україні. Біля підніжжя гори знаходиться один з витоків річки Прут. Недалеко від місця, де вода знайшла вихід із скель, розташований каскад водоспадів, загальна висота якого складає близько вісімдесяти метрів.

Про Говерлу і Прут існує кілька схожих по собі легенд. За легендою, були вони колись хлопцем і дівчиною, любили один одного, поки не дізнався про це Гірський Цар, батько дівчини. Для того, щоб Прут не знайшов Говерлу, батько сховав її, перетворивши на гору. Прут ж дізнався, щоб чар кохану, треба зійти на вершину гори на світанку. Але не встиг до світанку, сів на схилі Говерли і заплакав. Та так і плаче до цих пір річка Прут, яка випливає зі схилів Говерли.


    фейсбук