Подаруйте собі незабутнє відчуття від магічного погляду «морського ока Карпат» – озера Синевир. Озеро з маленьким острівцем посередині, з висоти пташиного польоту, виглядає як справжнє око з пухнастими віями з ялин, яке уважно дивиться на кожного, хто до нього наближається.

Синевир – найвідоміше і найбільше озеро в Українських Карпатах, розташоване у верхів’ях річки Тереблі. Площа його водного дзеркала близько 4–5 гектарів. Живлять озеро струмки. Відтік води перегороджує гірський обвал, в підставі якого просочується вода, утворюючи потік, що впадає в Тереблю.

Синевір знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря, середня глибина – 10–12 метрів, максимальна – 24 метри. Озеро утворилося в післяльодовиковий період. У 1989 році на територіях, що оточують озеро, створений Національний парк Синевір.

Це прекрасне місце зберігає сумну історію свого походження. За легендою в цих краях жила красуня Синь, у блакитних очах якої відображалося безкрайнє небо. Вона закохалася в бідного пастуха Вира. За наказом її батька, який не хотів допустити нерівного шлюбу, пастуха зіштовхнули з гори. Синь, не уявляючи свого життя без коханого, обійняла його і почала плакати. І плакала до тих пір, поки озеро сліз не поглинуло їх. І залишилися так вони навіки разом, а неземна сила їх любові продовжує жити – озеро Синевир дарує любов всім, хто щиро її просить.

Хорошою прикметою вважається приїхати сюди з коханою людиною – Ви з нею не розлучитеся ніколи і будете щасливі все життя.

Тут Ви немов потрапляєте в інший світ, що живе в гармонії з законами природи. Озеро зберігає ще багато легенд. Біля острова, на глибині більше 40 метрів, заховані скарби татар. Величне і прекрасне, озеро живе за своїми правилами. Кожен ранок, прокидаючись, воно з’являється з туману. Вдень, неначе дрімає, роздумуючи про щось глобальне, воно ніби спостерігає за Вами.

Тут царство спокою, тиші і якогось особливого єднання зі Всесвітом…


    фейсбук