Глодоський скарб

 Глодоський скарб – комплекс знахідок, що були виявлені 1961 на правому березі річки Сухий Ташлик, поблизу села Глодоси, що на Кіровоградщині. Скарб знайшов школяр Володимир Чухрай.

Сто золотих предметів вагою 2,583 кг та сімдесят срібних (1,026 кг).

Знайдені масивні скроневі підвіски й нагрудні прикраси, сережки, нагрудні ланцюги з підвішеними до них медальйонами та лунницями, персні, браслети, поясні пряжки, золоті обкладки шаблі та кинджала, уламки срібного посуду тощо. Деякі знахідки оздоблені вставками з напівдорогоцінного каміння.

Разом з дорогоцінностями знайдено наконечник списа, стріли, предмети кінського спорядження, залишки полотна і шовку, попіл, перепалені людські кістки.

Серед кінського спорядження є золоті штамповані оздоби зі спіралеподібними завитками, характерними для ювелірного мистетства Сходу. Частина з них обпалена у вогні. Усі ці речі лежали в ямі діаметром понад 1 м і глибиною близько 0,7 м.

Предмети належать до поховання, що належало багатому воїну кінця VII століття або початку VIII сторіччя нашої ери. Обрядові особливості вказують на можливо слов’янську  приналежність похованого.

Сьогодні Глодоский скарб можна побачити у Музеї історичних скарбів України.


    фейсбук