Десна - друга за величиною притока Дніпра, що впадає в нього з лівого берега. Її довжина від верхів'я до гирла - 1126 км. По території України ріка протікає від с.Муравїв і до гирла. Довжина цієї ділянки становить 605 км.

Долина Десни складена з піщано-глинистих і крейдових порід. Прируслова частина заплави висока, піщана. На ній розташовані численні озера. Заплава річки на всьому протязі дуже заболочена. Від кордону України до м. Коропа Десна тече по товщі піску, суглинків та супісків. Русло звивисте, розпадається на ряд рукавів. Ширина річки тут становить частіше близько 100 м при коливаннях від 60 до 210 м. Нижче м. Чернігова ширина русла досягає 180-200 м, змінюючись від 60 до 450 м. В меженний період глибина в окремих місцях - до 17 м, але частіше не перевищує 2-4 м. Дно піщане, на плесах зі спокійним плином воно покрито піском з домішкою мулу. Швидкість течії змінюється в залежності від сезону року. Найбільша вона під час весняного водопілля, в меженний період на перекатах - до 1 м / с, а на плесах - 0,3-0,4 м / с.

Шостка - лівобережний приплив Десни. Її довжина - 57 км. Заплава болотиста, складена з торф'янистих і піщаних грунтів. Русло звивисте, його ширина - 3-6 м. Переважають глибини до 0,5 м, швидкість течії - 0,2 м / с.

Убідь - правобережна притока Десни довжиною 97 км. Долина річки складена з торф'янистих і піщаних грунтів. Береги круті, висота їх у меженний період становить до 1,5 м над рівнем води. Ширина русла не перевищує 10-20 м. Його дно у верхній течії топке, торф'янисті, в середньому і нижньому - супіщані і піщане, тверде.

Мена - також правобережний приплив Десни. Її довжина - 56 км, ширина русла в гирлі - 8 -10 м, глибина - до 3 м. У заплаві багато озер і боліт.

Сейм - найбільша ліва притока Десни. Його довжина складає 717 км. В межах Україні ділянку Сейму довжиною 222 км. Заплава річки лугова, заболочена. Ширина русла влітку - не більше 100 м. Глибина на перекатах - близько 1 м, на плесах - до 3-5 м в середній течії і до 7-10 м у пониззі. Швидкість течії на перекатах досягає 0,7 м / с, на плесах сповільнюється до 0,3-0,4 м / с. Дно піщане, нестійке. Найбільшим припливом Сейму є річка Клевень.

Снов - правобережна притока Десни. Його довжина - 233 км. Русло звивисте. Його ширина - 4-15 м в середньому і 20-40 м в нижній течії. У руслі є багато озероподібних, глибоких плес, швидкість течії в яких не перевищує 0,1 - 0,2 м / с. Річка в багатьох місцях перегороджена греблями. Значними притоками Знову є річки Ревна (81 км), Брег (50 км) і Смяч (47 км).

Білоус - правобережна притока Десни. Довжина - 58 км, ширина русла в верхів'ї не перевищує 3-8 м, в устьової області - 20 м. Глибини коливаються в межах 0,5-1,5 м. Дно торф'янисті, місцями мулисте або піщане.

Остер - лівобережний приплив Десни довжиною 226 км. Русло слабозвилисте і часто губиться серед заплави, яка сильно заболочена. Основна маса води зосереджується в окремих плесах шириною до 8-12 м і глибиною до 1,5 м. Швидкість течії не перевищує 0,3 м / с. Найбільша ширина - 20 м, а найбільша глибина - понад 2,5 м. У багатьох місцях річка перетворена на канал, а заплава осушена.

Десна впадає в Дніпро двома рукавами, з яких лівий називається Десенкою. Його верхів'я загачене. Це зроблено з метою направити всі води в головне русло Десни. Деснянські води світло-блакитного кольору через наявність в них крейдяних частинок, якими вони збагачуються, проходячи через крейдяні відкладення. Дніпровські води темніше. У результаті спорудження греблі у г. Канева гирлі Десни підтоплено.

У Десні та її притоках зустрічаються стерлядь, плотва, головень, в’язь, ян, червоноперка, жерех, вівсянка, лин, підуст, піскар, вусань, уклея, густера, лящ, білоглазка, синець, чехоня, гірчак, карась, сазан, голець, щиповка, в'юн, минь, сом, судак, окунь, йорж, носарь, ялець, бички. Правда, в більшості приток переважають малоцінні види, такі, наприклад, як вівсянка, гірчак, піскар, уклея, ялець. Більш цінні види зустрічаються рідше і, як правило, в менш забруднених річках (Убедь, Снов, Сейм та ін.)

Річки Стугна, Червона та Бобриця - праві притоки Канівського водосховища, довжина яких відповідно дорівнює 68,48 і 21 км. Вони навесні повноводні, а в літню межень перетворюються в дрібні, вузькі річечки. У зв'язку з будівництвом Трипільської ГРЕС і підняттям рівня води в Канівському водосховищі природний вигляд нижніх ділянок цих річок порушений. В окремих місцях на них побудовані ставки. Найбільш часто тут зустрічаються тюлька, щука, плітка, в'язь, краснопірка, жерех, вівсянка, піскар, уклея, лящ, окунь, а значно рідше - густера, синец, карась, голець, щиповка, в'юн, бичок-пісочник і ін

Трубіж - ліва притока Канівського водосховища. Його довжина - 113 км. Заплава Трубежа, як і його притоки річки Альти (41 км), широка, сильнозаболочена. В даний час русло Трубежа в багатьох місцях випрямлено і має вигляд каналу, а значні площі заплави осушені. У ньому зустрічаються тюлька, щука, плітка, головень, карась, окунь та ін

 


    фейсбук

    Останні матеріали