Сула - найбільша ліва притока Кременчуцького водосховища. Її довжина - 415 км, ширина русла в окремих місцях сягає 40 м, середня глибина - 1,8-2 м. Витоки річки знаходяться на Сумщині. В її басейні багато правих приток, в той час як лівих дуже мало і всі вони незначної довжини. Майже від верхньої течії до с. Демьяновки Сула протікає в низьких заболочених берегах. Русло чітко виражене, але воно рясно заростає водноболотною рослинністю. Річка на всій довжині має піднесений правий берег, місцями порізаний глибокими, стрімкими обривами і покритий лісами. По лівому березі заплава порізана рукавами, старицями, де розташовуються заливні озера і болота.

Поблизу р. Ромен в Сулу впадає річка Ромен довжиною 111 км.

Права притока річки Суди - річка Сулиць, долина якої знаходиться між м. Лохвиця і с. Березоточей, також протікає по заболоченій заплаві. Її довжина - 41 км.

В Сулі та її притоках найчастіше ловляться плотва, ялець, червоноперка, вівсянка, піскар, уклея, густера, лящ, гірчак, карась, йорж. Рідше зустрічаються тюлька, щука, в’язь, головень, лин, синець, короп, судак, окунь, бички та ін

Удай - найбільша права притока Сули. Довжина його - 327 км. Заплава річки сильно заболочена, особливо у верхній ділянці. Русло дуже звивисте, рясно заросле болотною рослинністю, В Удаї найбільш поширені плотва, в’язь, вівсянка, піскар, гірчак, менше - ялець, головень, краснопірка, лин, уклея, карась, окунь.

Річка Оржиця (117 км) - також права притока Сули. Вона протікає по заболоченій заплаві, має низькі береги і мулисте дно. Її плеса багаті карасями, лінями, краснопірка, раками.

Води Кременчуцького водосховища залили гирло Сули, що впадала в Дніпро двома рукавами. Так як примикає до гирла Сули частина заплави Дніпра була також низькою і заболоченою, то в цьому районі утворилася широка і мілководна Сульска затока, в яку вливаються води річки Сули, завдяки чому вона в нижній течії судноплавна.

 


    фейсбук