Кальміус починається на південному схилі Донецького кряжа між ст. Ясинуватій і м. Донецьк у с. Яковлівка, де він випливає з балки двома струмками. З'єднуючись, вони утворюють річечку, чиста і прозора вода якої тече по піщаному ложу, вистеленому галькою. Довжина Кальміусу - 209 км.

До м. Донецька річка протікає у південному напрямку. В межах міста на її руслі споруджений ставок. Нижче греблі вона тече по штучному руслу шириною 4-7 м. За містом Кальміус протікає по звивистому природному руслу, в якому утворюються численні перекати й невеликі острівці, що розділяють річку на рукави. Ширина русла - 15 м і більше.

У с. Горбачево-Михайлівки в Кальміус вливає свої води його ліва притока - річка Грузька. Нижче за течією річка міліє, вода стає прозорою. Брудно-мулисте дно змінюється піщаним. Береги покриваються заростями очерету, очерету. У воді зустрічаються зарості, а також різних водоростей.

Недалеко від м. Жданова в Кальміус впадає річка Кальчик (довжина - 88 км). Русло Кальміусу розширюється і він впадає в Азовське море.

У верхній течії Кальміусу живе лише піскар, в середньому - найбільш численні піскар, уклея, вівсянка і голавль, зрідка зустрічається короп. У гирлі річки видовий склад риб зменшується, серед них переважає піскар, а інші види (гірчак, сазан, колючка) зустрічаються рідко. У весняний час в Кальміус входить шемая, рибець і деякі інші риби Азовського моря.

 


    фейсбук