Відноситься до того ж роду, що й плотва, але відрізняється від неї більш дрібною лускою, великим хвостовим плавцем і забарвленням: у нього спина темно-сіра із зеленуватим відтінком, боки сріблясті, черевце біле. Спинний і хвостовий плавники буро-сірі, парні плавці та підхвостовий по краях сірі, біля основи блідо-рожеві. У період нересту у самців на матовій поверхні голови з'являються конічні горбки молочного кольору, а черевце стає червонуватим.

Вирезуб - напівпрохідна риба, нагулюються в осолоненних ділянках (лиманах) Чорного моря, а також в Азовському морі, хоча в Дністрі виявлена і прісноводна форма, ніколи не покидає річки. Це обережна й швидка риба, що живе в річках на ділянках з швидкою течією, чистою водою, де дно складене з піску з кам'янисто-гальковими розсипами.

Переднерестова міграція вирезуба починається восени і триває ще під льодом (Південний Буг) або починається навесні (річки Азовського моря). Прісноводні форми навесні переміщуються з ям до нерестовищ. Ними є перекати глибиною 0,5-1,5 м з інтенсивним перебігом. Нерест здійснюється при температурі води 12-15 ° С, коли весняний паводок закінчується і вода досить просвітлюється. Найчастіше це спостерігається в кінці квітня і триває до середини травня. Ікра досягає діаметра 2 мм; у чотирьохрічної самки завдовжки близько 50 см і масою понад 2 кг виявлено майже 90 тис. ікринок, у п'ятирічному довжиною близько 55 см і масою більше 3 кг - майже 260 тис.

Молоді вирезуб харчуються організмами товщі води (в основному рачками), старші вікові групи - переважно молюсками, чому сприяє і те, що риба має потужні глоткові зуби. У зв'язку з цим і жирність дворічних особин більш ніж в 2 рази менше, ніж п'ятирічних. Особи, що живуть у прісних водах, ростуть не так інтенсивно, як напівпрохідні. Наприклад, довжина тіла семирічних вирезубом в пониззі Південного Бугу, де вони ведуть напівпрохідний спосіб життя, становила в середньому 57, а у верхів'ї Дністра - трохи більше 40 см. Загалом же, вирезуб може досягати значних розмірів: довжини - до 70 см і маси - понад 6 кг.

Інтенсивний промисел і зарегулювання стоку річок призвели до значного зниження чисельності цього виду в усіх водоймах республіки. У деяких річках він вже не зустрічається, хоча в недалекому минулому, наприклад у Південному Бузі, реєструвався промислом. У зв'язку з цим вирезуб занесений в «Червону книгу». Він потребує проведення заходів, які випливають з відповідних статей Закону «Про охорону і використання тваринного світу». Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства у внутрішніх водоймах України вилов вирезуба заборонений.

 


    фейсбук