МОРСЬКИЙ ЙОРЖ. Scorpaena porcus L. Морський йорж, або скорпена, зустрічається в Чорному морі там, де береги вкриті каменями, вапняками, на яких ростуть водорості. Серед них він добре маскується. Переміщення морського йоржа незначні й пов'язані з похолоданням або навпаки, з перегріванням води в прибережній зоні. Живе на глибині до 30— 40 м. Не буває в місцях з чистим піщаним або замуленим дном.

На вигляд морський йорж досить страшний. Це горбиста, вся в шипах риба брудно-жовтого з червоним забарвлення. Щелепи її костисті, не мають певної форми. Отруйними колючками відлякує ворогів. Захисне забарвлення робить його непомітним.

Морський йорж живиться переважно прибережними рибами й ракоподібними. Жертву підстерігає, маскуючись серед каменів і водоростей, і хапає її з близької відстані (10—15 см). У зв'язку з таким способом полювання в нього добре розвинені органи зору. Очі великі, містяться вище від середньої лінії тіла й надзвичайно рухомі в орбітах. Завдяки цьому йорж може контролювати значну частину навколишнього простору. Він бачить над головою, спереду, з боків і навіть на значну відстань ззаду, не змінюючи положення тіла. Здобич хапає тоді, коли вона знаходиться спереду й над головою. Цьому ж сприяє і добре розвинена бічна лінія.

Зрідка ця риба може досягати довжини понад ЗО см. Частіше зустрічаються особини довжиною близько 15 см. Вік таких риб 4—5 років. М'ясо морського йоржа смачне. Проте поводитися з рибою треба обережно, оскільки біля основи першого спинного плавця, черевних та анального плавців є отруйні залози.

 


    фейсбук