БИЧКИ. Gobius L. В Азово-Чорноморському басейні з родини бичкових налічується понад 25 видів. Вони живуть у прісних, осолонених і морських водах. Найхарактернішим для бичкових є те, що черевні плавці в них зростаються, утворюючи присосковий диск. За допомогою нього риби прикріплюються до дна, щоб утримуватись у прибережній зоні під час прибою. У різних видів бичків присосок розвинений неоднаково. Наприклад, у рижика, який живе біля скелястих відкритих берегів на незначній глибині, тобто там, де найбільше відчувається дія хвиль, він великий. На комірці його присоска є маленькі лопаті, які в момент присмоктування витягуються вперед, розтягуючи комірець. Внаслідок цього збільшується площа стикання присоска із субстратом, а значить — і надійність утримання рижика. Значно менші лопаті на присоску в кругляка, який живе в місцях, де прибійна сила хвиль менша. У цуцика, що живе в місцях, де хвилі практично не відчуваються, лопатей на комірці присоска немає й відносна площа присмоктування в нього ще менша. Трав'яник, який майже весь час тримається в товщі води серед заростей зостери і цистозири, лопатей на комірцях присоска також немає. Присмоктувальна дія його присоска втрачається повністю.

Рижик відкладає ікру під великими каменями на глибині 0,3—2 м, кругляк — на каменях діаметром понад 15 см, які лежать на піщаному грунті, цуцик — на невеликих камінцях, трав'яник — у гніздах із залишків водоростей. Міцність ікринок у цих видів теж різна. Щоб роздавити ікринку рижика, потрібний вантаж масою 250—300 г, кругляка — 125—150 г, цуцика — 40—50 г, трав'яника — 5—10 г. Для порівняння можна зазначити, що ікру хамси, ставриди або калкана, яка інкубується в товщі води, можна роздавити вантажем, маса якого лише 0,1 г.

Маса ікринок бичків змінюється в такій послідовності, як і міцність. Так, у рижика вона становить 2,81 мг, у кругляка — 2,34 мг, цуцика — 0,96 мг, трав'яника — 0,23 мг. Для розвитку ембріонів рижика і кругляка потрібно 7—10 діб, цуцика — 7—8 діб, трав'яника — 4—5 діб. У зв'язку з тривалістю інкубаційного періоду калорійність ікринок теж різна. У рижика вона найбільша—13,63 кал, у кругляка—12,44 кал, у цуцика— 10,03 кал, найменша — у трав'яника — 4,6 кал.

Самці трохи відрізняються від самок будовою, а в нерестовий період і забарвленням. У період розмноження тіло самців стає чорним, передній спинний плавець оторочується яскравою оранжевою облямівкою; на другому спинному плавці вона жовто-оранжева, на хвостовому — світло-жовта, на черевному — біла. Черевце стає голубувато-білим. Забарвлення самок не змінюється.

Багато бичків виявляють турботу про своє потомство. Самці будують нерестові гнізда під каменями, порожніми черепашками, різними іншими предметами. Після цього вони починають виконувати нерестові «пісні». Спочатку ці звуки нагадують слабке квакання, яке пізніше переходить у різкий звук — скрипіння або верещання. Самки пливуть до гнізда і збираються перед входом до нього. Рухатись у напрямі гнізда вони починають через 2—3 хв після початку «співу», який чують на відстані 4—5 м. Нарешті самка іде до гнізда для відкладання ікри. Про свою готовність до нересту вона повідомляє коротким сигналом — писком. Коли гніздо заповнюється ікрою, самець починає його охороняти.

Він не залишає ікри навіть при наближенні ворогів. У Цей час самець піднімає непарні плавці, настовбурчує зяброві кришки й кидається на найближчого ворога. Рухи супроводяться хрипкими, уривчастими звуками, що нагадують гарчання. Рухом плавців самець сприяє кращому обмінові води в межах гнізда, що створює кращі умови для дихання ембріонів, а також очищає ікру від мулу.

Бичок кругляк належить до риб з коротким життєвим циклом, але залежно від інтенсивності промислу та інших особливостей тривалість його життя в різніх водоймах неоднакова. Наприклад, в Азовському морі в кінці 50-х років максимальний вік його був 5'років, а через 10 років навіть трилітки зустрічалися дуже рідко. У Чорному морі біля Севастополя й Карадагу є особини навіть восьмирічного віку. Тривалий строк життя кругляка в Чорному морі пояснюється тим, що його не виловлюють у промислових масштабах, а також тим, що він живиться протягом усього року. Багато бичків — досить важливі об'єкти промислу.

 


    фейсбук