В заплаві р. Реть в Кролевецькому р-ні неподалік від с. Грузьке знаходиться зоологічний заказник місцевого значення "Кочубеївський" площею 75,9 га. Територія заказника тягнеться смугою вздовж русла на правому березі річки і межує з ботанічним заказником "Ретинський". Колись тут проводилися торфорозробки. Після їх припинення поступово відбувається відновлення рослинного покриву.

Значна частина території зайнята чагарниковими та високотравними болотами. Невеликі ділянки займають вільшняки. Трапляються осокові болота. На чагарникових болотах переважає верба попеляста, але досить часто можна зустріти вербу п’ятитичинкову. Неподалік від русла збереглися старі ділянки вільшняків. По деревах в’ються хміль та ехіноцистіс шипуватий, надаючи цим лісам особливої таємничості. На вищих елементах рельєфу можна зустріти ділянки з переважанням осоки жовтої і плямами осоки несправжньосмикавцевої, до яких домішуються ситник членистий, тризубець болотний. Зростає тут і білозір болотний, який виділяється своїми білими квітами. Вздовж канав та кар’єрів зростають густі зарості очерету з рогозом вузьколистим, є невеличкі ділянки з переважанням осоки здутої.

Тваринний світ заказника представлений переважно водно-болотними та біляводними видами. Серед ссавців, в першу чергу, слід згадати бобра, який є досить чисельнним в заказнику. В зимовий період на територію заказника по руслу Реті заходить видра, занесена до Червоної книги України. Трапляються кабан, лисиця, єнотовидний собака, ласка, "червонокнижний" горностай. Звичайним видом тор- фокар’єрів є ондатра. Із птахів, крім типових горобиних, в невеликій кількості оселяються крижень, водяна курочка, серед хижих птахів гніздиться болотний лунь. Із плазунів відмічений вуж та звичайна гадюка, а із земноводних — ставкова жаба.

 


    фейсбук