Біля м. Ромни знаходиться геологічний заказник місцевого значення "Гора Золотуха".

Площа його становить 16 га. Територія заказника знаходиться в межах великого соляного купола, що виходить на поверхню землі. Гора складена соленосними відкладами, що мають пізньодевонський вік. Крім соляних відкладів (галін, сильвін, гіпс, ангідрин), у будові Роменського соляного купола беруть участь аргілліти, алевроліти, доломіти та діабази. Соляний купол утворився в зоні розлому в результаті видавлювання пластичних порід на денну поверхню. Ріст куполу почався в пермському періоді і продовжується в наш час із швидкістю 3-4 мм за рік. Купол має форму видовженого овалу, довжина якого на поверхні складає близько 5,5 км, ширина - менше 2 км. Слід відмітити, що в 1937 р. на Роменському соляному штоку вперше в межах Дніпровсько- Донецької западини була добута нафта. Запаси солі тут дуже великі.

Гора Золотуха - єдине місце на Сумщині, де на денну поверхню виходять палеозойські відклади. Тут часто проводяться екскурсії для студентів і школярів. Щоб зберегти даний об’єкт від руйнівної діяльності людини, слід звернути особливу увагу на його охорону.

Геологічний заказник місцевого значення "Камінські піщаники " площею 2,5 га знаходиться у Кролевецькому р-ні поблизу с. Камінь. Тут добре представлені відслонення бучацьких пісковиків (середній еоцен), які виходять на поверхню у вигляді окремих плит і брил. Ці породи мають кавернозну, поверхню і світло- сіре забарвлення.

 


    фейсбук