Андріяшівсько-Гудимівський гідрологічний заказник загальнодержавного значення має площу 1509,6 га. Це обводнений болотний масив, який знаходиться в заплаві Сули між селами Андріяшівка та Гудими Роменського р-ну. Значну частину болота займають високо- травні угруповання — високі (до 3 м) та густі зарості очерету та рогозу вузьколистого, прикрашені фіолетовими квітами та червоними ягодами пасльону солодко-гіркого. В затишних, менш обводнених зниженнях суцільні зарості утворює лепешняк великий. На одноманітному зеленому тлі можна помітити білі квіти на довгих черешках частухи подорожникової, розгалужені стебла з рясними зонтиками омега водяного. Привертає увагу їжача голівка пряма з цікавими кулястими суцвіттями голівок. Невеликою смугою, ближче до населених пунктів, розкинулись зарості аїру. В заказнику можна зустріти водойми, де водне дзеркало затягнуте суцільними заростями ряски триборо-зенчастої. В дуже обводнених місцях помітні водяний різак алоевидний. Поруч можна побачити округлі листки та білі квіти жабурника звичайного.

Серед зелених хвиль високих трав красується привітний "лісовий острів" із листяним лісом. До дубів тут домішуються клен гостролистий та в’яз. Поруч розкинула свою густу розлогу крону липа. В затишному вологому лісі під шатами дерев знайшли собі притулок звичайні види широколистяних лісів. Тут можна зустріти копитняк європейський, фіалку дивну, медунку темну. Особливо привабливий цей ліс в червні під час квітування липи, коли вдихаєш п’янкий медовий аромат. Понад берегом тягнеться смуга вільшняків з розрідженою поростевою вільхою.

Тваринний світ заказника досить багатий. Тут виявлено 141 вид хребетних тварин, в т.ч. круглоротих і риб — 23; земноводних — 10; плазунів — 5; птахів — 82; ссавців — 21. Основу фауни складають водно-болотні види, непогано представлені лісові види. У заказнику виявлено 3 види тварин, занесених до Європейського червоного списку — мінога українська, деркач та видра. Один вид круглоротих (мінога українська) та два види ссавців (горностай і видра) занесені до Червоної книги України. Серед червонокнижних птахів один вид — журавель сірий — гніздиться на території заказника в кількості 2-3 пари, один зимує (сорокопуд сірий), ще вісім видів виявлені під час сезонних міграцій.

В центральній частині заказника знаходиться колонія чапель, яка займає близько З га. В складі цієї колонії гніздиться 40-50 пар сірих чапель, до 15 пар рудих чапель та до 10 пар великих білих чапель. У заказнику гніздиться близько 15 пар веретенника великого - рідкісного на Сумщині виду куликів. З регіонально рідкісних видів відмітимо також лебедя-шипуна, сіру гуску, крячка чорного, зуйка малого, шуліку чорного, плиску жовтоголову, бобра. Велика роль заказника в охороні місць нересту багатьох видів риб.

Андріяшівсько-Гудимівський заказник є типовим заплавним комплексом Лісостепу з переважанням високотравних угруповань і багатою фауною.

 


    фейсбук