В Конотопському р-ні на захід від с. Прилужжя та на південний схід від с. Жолдаки знаходиться ботанічний заказник місцевого значення "Мутинський". Територія заказника займає кілька лісових кварталів Ново-Мутинського лісництва Конотопського лісгоспу загальною площею 348 га. Це дві територіально роз’єднані лісові ділянки, розміщені на терасі Сейму. Заказник входить до складу Сеймського РЛП.

В рослинному покриві заказника переважає лісова рослинність в комплексі з болотною, що утворилась у видовжених заболочених зниженнях.

Найбільші площі займають дубово-соснові ліси, які розміщуються на підвищених ділянках рельєфу. Під крислатими дубами та вічнозеленими соснами зростають кущі ліщини, яка щедро пригощає смачними лісовими горішками. Поруч зростає цінна лікарська рослина крушина ламка та зрідка бруслина бородавчаста, гілочки якої вкриті дрібними бородавками. Під захистом дерев та кущів — царство розкішної папороті — орляку звичайного. Білосніжні дзвониковидні квіти конвалії навесні наповнюють ліс п’янким ароматом. В трав’яному покриві можна зустріти також осоку лісову, осоку пальчасту, просянку розлогу, куцоніжку лісову.
Є в заказнику ділянки з дубовими та ду- бово-кленовими лісами з участю багатьох інших порід. Тут можна побачити осику, липу, ніжну берізку. Інколи цілі зарості утворюють кущі ліщини. У трав’яному покриві на більш вирівняних та підвищених ділянках переважає невисока трав’яниста рослина костяниця, яка є родичем ожини та малини. Її прикрашають червоні плодики із 1-6 кістянок. Часто тут трапляється тонконіг дібровний, а на більш зволожених місцях домінує яглиця звичайна. Поширені тут конвалія, перестріч гайовий, осоки лісова та гірська, медунка темна, чистець лісовий, перлівка поникла, купина бага-токвіткова. У травні привертають увагу ніжні блакитні квіти барвінку малого. Серед трав трапляються такі бореальні види, як веснівка дволиста, грушанка круглолиста з шкірястими зимуючими листками, що нагадують листки груші. Зростає тут і малопоширений в області вид - воронець колосистий. Саме тут можна зустріти лісову орхідею коручку темночервону, занесену до Червоної книги України. В світлих дубових лісах заказника трапляється цінна лікарська рослина - перстач білий, або п’ятипал.

В заказнику відмічені соснові ліси чорни- цеві, лишайникові та злаково-лишайникові.

Досить часто трапляються сосни, вік яких досягає 90 років. Поруч розташована ділянка березового лісу. В зниженнях збереглися чисті дубові ліси крушиново-молінієві. На заболочених ділянках знаходяться зарості очерету, лепешняку великого, очеретянки з домішкою осок. Густі куртини тут утворює цінна лікарська рослина живокіст лікарський.

Фауна заказника відзначається різноманіттям і наявністю рідкісних видів. В першу чергу, слід згадати зубра, що з 1985 р. був акліматизований в Новомутинському лісництві і зараз його поголів’я нараховує близько 50 екземплярів. З інших копитних тут мешкають акліматизований благородний олень, лось, кабан, європейська козуля. З хижаків зустрічаються лисиця, єнотовидний собака, лісова куниця, ласка, а також занесені до Червоної книги України горностай та борсук. Чорний тхір та кам’яна куниця тримаються населених пунктів (села Новомутин та Прилужжя). В заказнику мешкає пара вовків (вид занесено до Європейського червоного списку). Звичайними видами є їжак та сірий заєць, кілька видів дрібних гризунів. Білка в останні роки стала рідкісною із-за хижацтва лісової куниці.

Орнітофауна заказника представлена пе-реважно дендрофільними видами, серед яких особливо слід відмітити регіонально рідкісних білобрового дрозда, жовну (чорного дятла) та голуба-синяка. З видів Червоної книги України в заказнику мешкають чорний лелека, сірий журавель, малий підорлик. З інших денних та нічних хижаків тут виявлені канюк, великий та малий яструби, вухата та сіра сови.

Серед плазунів у заказнику трапляються вуж, звичайна гадюка, веретільниця та дуже рідко червонокнижна мідянка. Серед земноводних найбільш чисельною є гостроморда жаба, у значній кількості трапляється також звичайна квакша — регіонально рідкісний вид.

Заказник "Мутинський” — добре збережена і різноманітна ділянка з дуже багатим рослинним і тваринним світом.

 


    фейсбук