Важко знайти на Сумщині другу рукотворну ділянку, яка б так вражала своєю незвичайною величчю та красою. Це ділянка, де зберігаються географічні культури сосни звичайної, засновані відомим лісознавцем професором В.Д. Огієвським. Цей своєрідний музей сосен став центром створеного тут на площі 1231 га лісового заказника загальнодержавного значення "Великий бір". Ця територія знаходиться на боровій терасі Десни неподалік с. Собича. Тут, починаючи з 1897 p., професор з Санкт-Петербургу В.Д. Огієвський розпочав свої роботи з лісової справи. Протягом 1912-1916 pp. було закладено 49 постійних пробних площ, на яких було висаджено понад 200 географічних варіантів сосни звичайної. Пункти заготівлі насіння на північ сягали Вологди, на захід — Польщі, на схід — Акмали. Тут поєднались сосни тамбовська та волинська, чернігівська та орловська. Є сосни з Прибалтики - курляндська та інші. Ці культури привертали увагу багатьох вчених лісознавців, які пізніше проводили тут свої досліди. Цей куточок відвідували П.С. Погребняк, Ф.І. Фомін та багато інших фахівців.

Протягом тривалого часу тут сформувався лісовий комплекс з набором рослинних угру-повань та видів рослин, притаманних сосновим лісам Полісся. На вирівняних ділянках тут представлений комплекс соснових лісів злаково-зеленомохових з фрагментами орлякових соснових лісів. На більш зволожених знижених ділянках розміщуються соснові ліси чорницеві. В деревостані місцями значною є домішка берези, дуба звичайного, клена гостролистого, подекуди липи. В розрідженому ярусі підліску тут можна зустріти бруслину бородавчасту, ліщину, у вологіших місцях — крушину ламку.

У флорі цих соснових лісів поєднуються бореальні та неморальні види. Серед бореаль- них видів звичайними є чорниця, брусниця, костяниця, розсіяно зростає оритлія однобока. Майже скрізь по масиву можна зустріти папороті — орляк, щитник чоловічий, щитник шар- трський. З іншого боку, тут зростають рослини багатших грунтів — супутники дуба — дзвоники персиколисті, буквиця лікарська, серпій фар-бувальний, осоки пальчаста та гірська. Значне поширення в масиві має цінна лікарська рослина - перстач білий. Світлолюбні рослини слід шукати на відкритих ділянках та узліссях. З настанням теплих весняних днів тут милують око великі яскраві квіти еону широколистого. Лілові квіти, ледь піднявшись над землею, широко розкриваються, а от пальчастороздільні листки у цієї рослини з’являються лише наприкінці цвітіння.

Ще чимало приємних зустрічей чекає вас у цьому лісі при відвідуванні його у різні пори року. Сосни Огієвського, які в цьому масиві добре прижились, начебто оберігають збережені ділянки соснових лісів природного походження.

 


    фейсбук